JOKOHAMA, Japani (26.2.2020) – Nissanin Program Design Director Giovanny Arroba on mies äskettäin julkistetun Ariya-konseptin taustalla. Crossover-sähköautokonsepti ilmentää täydellisesti Nissan Intelligent Mobility ‑vision mukaista käsitystä henkilöautosta, jossa sähkökäyttöisyys ja älykkäät järjestelmät nivoutuvat saumattomasti ja joustavasti yhteen mahdollistaen täysin turvallisen ja päästöttömän ajoelämyksen. Ariya-konsepti, joka on varustettu sähäkän kiihtyvyyden takaavilla kahdella sähkömoottorilla ja Nissanin palkituilla kuljettajaa avustavilla järjestelmillä, uudistaa Nissanin autojen muotoiluilmeen täysin.

Tapasimme Arroban Nissan Z -teemalla sisustetussa Café Z ‑kahvilassa Nissanin Global Design Center ‑muotoilukeskuksessa. Arroba kertoi kuinka Ariya-konsepti sai alkunsa ja kuinka kokemus Nissanilla on tehnyt hänen unelmistaan totta.

K: Miksi hakeuduit töihin automuotoilualalle ja Nissanille?

Arroba: Valmistuin ArtCenter College of Designista vuonna 2000 ja onnekseni pääsin tutustumaan Nissan San Diegon muotoilukeskukseen. Siihen aikaan se oli muotoilijalle ihanteellinen ympäristö uuden luomiseen ilman perinteiden luomaa kaavamaisuutta. Niistä päivistä aina tähän päivään saakka olen saanut olla mukana kehittämässä Nissanin omaa muotokieltä. Nyt voin sanoa, että Nissan on osa minua ja minä osa Nissania. Muovatessamme Nissanin tulevaisuutta, uskon, että tämä on vasta alkua.

K: Kuinka aloitit Ariya-konseptin hahmottelun?

Arroba: Kaikki sai alkunsa Nissanin tulevaisuuden visiosta. Halusin korostaa muotoilun keinoin kaikkea sitä, mitä Nissan Intelligent Mobility edustaa – autonomista teknologiaa, kattavia yhteyksiä ja ainutlaatuista ajoelämystä, jonka vain sähköauto voi tarjota. Konseptin kehityksen kannalta olennaista oli myös auton konkreettinen vetovoima dynaamisena, ajamiseen tarkoitettuna tuotteena.

K: Osallistuit lokakuussa Nissan Ariya ‑konseptin julkistustilaisuuteen Tokion autonäyttelyssä. Millaisia tunteita uusimman luomuksesi maailman ensiesittely herätti?

Arroba: Nissanin lehdistötilaisuuden avauslause – ”tervetuloa Nissanin tulevaisuuteen” – teki minuun suuren vaikutuksen. Tunsin tunnelman sähköistyvän myös yleisön joukossa. Ariya-konsepti tarjoaa ensimmäisen mahdollisuuden kurkistaa Nissanin huomispäivän autoteknologiaan. Olen todella ylpeä ja onnellinen. Uskon, että konsepti on muotoilultaan ja tyyliltään todellinen täysosuma.

K: Kuvitellaan, että Ariya-konsepti olisi tuotantoauto. Mihin lähtisit ajelulle ensimmäiseksi?

Arroba: Vartuin Etelä-Kaliforniassa, joten suuntaisin Pacific Coast Highwaylle ja ajaisin Santa Barbarasta Big Surin halki Carmeliin ja Montereyhin. Kruisalu Ariyalla Tyynenmeren rannikkoa pitkin olisi uskomaton kokemus. Jos aikaa olisi pidemmällekin reissulle, myös Espanjan ja Portugalin tai Skotlannin länsirannikon ja Skyen saaren kiertoajelu on korkealla toivelistallani.

K: Mitä valitsisit taustamusiikiksi ajelulle?

Arroba: Rakastan musiikkia yhtä paljon kuin autoja. Kaikki on kiinni mielialasta. Kaikenlainen musiikki inspiroi minua, mutta juuri tällä hetkellä fiiliksiini sopii varsinkin orkesterielektro. Laittaisin siis soimaan Kiasmoksen nimikkoalbumin ja ehkäpä Kamasi Washingtonin ”Street Fighter Mas” -kappaleen. Brock Berriganin ”The Scenic Route” olisi myös mainio valinta kiertoajelulle Ariya-konseptilla. Ja D.J. Rogersia, kuten ”It’s Good to be Alive” sopii aina soittolistalle, sen verran minussa on retrohenkeä.

K: Kuinka paljon ihmisiä Ariya-konseptin luomistyössä oli mukana?

Arroba: Kyseessä oli monen eri osaston yhteistyö. Mukana oli väkeä niin muotoilun, teknisen suunnittelun, tuotesuunnittelun kuin markkinoinninkin puolelta. Teimme kaikki läheistä yhteistyötä jakaen saman vision brändimme tulevaisuudesta. Eikä pidä unohtaa lukuisia käsityöläisiä, jotka muunsivat ideamme fyysiseksi todellisuudeksi. Monet ihmiset eivät varmaan tule ajatelleeksi, kuinka paljon suunnittelijoita ja eri alojen osaajia yksittäisen auton suunnitteluun vaaditaan. Suunnitteluprosessi on niin monimutkainen siitä syystä, että auto ei ole mikä tahansa staattinen esine, vaan kiinteä osa omistajansa elämää. Meidän on pystyttävä kehittämään autolle sen funktiota vastaava persoonallisuus ja mieleenpainuva käyttökokemus.

K: Miten muotoilutiimin jäsenten erilaiset kulttuurilliset ja henkilökohtaiset taustat sulautuvat yhteen auton luomisprosessin aikana?

Arroba: Eri puolilta maailmaa tulevista jäsenistä koostuva muotoilutiimi on kuin orkesteri – ja toisinaan kuin jazz-jammailubändi. Meillä on kaikilla omat instrumenttimme, ja tuomme yhteissoittoon mukaan henkilökohtaisen taiteellisen intohimomme ja inspiraatiomme. Yhdessä luomme ja sovitamme yhteen ne monikerroksiset nuotit, joista sinfonia muodostuu. Ariya-konsepti on maailmanlaajuisen yhteistyön tulos. Globaali tiimi rikastuttaa konseptiamme yhteisellä brändivisiolla, joka on todellista musiikkia korville.

K: Ammennatko työhösi vaikutteita muualtakin kuin autoista ja muista ajoneuvoista – esimerkiksi tulevista muotisuuntauksista, arkkitehtuurista, leikkikaluista tai ruokatrendeistä? Onko jokin aihepiiri sinulle erityinen inspiraation lähde?

Arroba: Kyllä! Kaikki edellä mainitut, ja niiden lisäksi musiikki ja elokuvat – niin sisällön kuin sovituksen ja ohjauksenkin suhteen. Auton muotoileminen on kuin visuaalisen sinfonian säveltämistä tai kulissien luomista asiakkaan ajoelämystä varten.

K: Oletko aina ollut kiinnostunut erityisesti automuotoilusta?

Arroba: Itse asiassa halusin pienestä pitäen arkkitehdiksi, ja rakastan arkkitehtuuria edelleen. On sanottu, että tila on taiteen henkäys. Elokuva ja animaatio ovat taidemuotoja, joiden tekemisestä olen aina unelmoinut – ja unelmoin edelleenkin. Ne vaikuttavat luonnollisesti muotoiluprosessiini.

K: Oliko sinulla nuoruudessasi jokin erityinen suosikkiauto muotoilun vuoksi?

Arroba: Tähän on liian vaikea vastata! Niin monet autot ovat inspiroineet minua vuosien saatossa – ja inspiroivat yhä. 60- ja 70-lukujen italialaiset autot ja konseptit olivat omaa luokkaansa: vuoden 1970 Lancia Stratos Zero, vuoden 1972 Maserati Boomerang, vuoden 1968 uhkea Alfa Romeo Stradale ja vuoden 1952 Disco Volante...

K: Autonvalmistajat ovat viime aikoina luoneet erikoiskonsepteja elokuvia varten. Mihin elokuvaan sinä haluaisit muotoilla auton?

Arroba: Olisi hienoa suunnitella auto James Bondille tai Blader Runnerin maailmaan.

K: Onko suunnittelemissasi autoissa jokin toistuva, tunnusomainen muotoilupiirre?

Arroba: Pidän tasapainosta. Se on kriittisen tärkeä ominaisuus, kun luodaan tietylle asiakkaalle räätälöityjä malli-identiteettejä. Terävien yksityiskohtien tasapaino kevyesti aaltoilevien pintojen kanssa niin auton ulkopuolella kuin sisälläkin – se on jotain, mihin pyrin. Toivon myös, että se näkyy kädenjäljessäni, olipa sitten kyse Infiniti Essence ‑konseptista, IMs-konseptista tai Maxima-tuotantomallista – tai Ariya-konseptista.

K: Aloitat aina muotoiluprosessin käyttämällä kynää ja paperia. Kuinka se on yhdistettävissä huipputeknologiaan, kuten virtuaalitodellisuuteen, kun teet yhteistyötä eri puolilla maailmaa olevien kollegoiden kanssa?

Arroba: Luonnoslehtiö ja kynä ovat olleet minulle aina helpoin tapa ikuistaa näkemyksiäni ja välittää niitä muille, kun näen sieluni silmillä ja yritän visualisoida uusia ideoita ja konsepteja. Piirtäminen – paperille tai digitaalisesti – on se kieli, jolla me muotoilijat hahmottelemme ideamme ensimmäisessä vaiheessa. Kun suuntaviivat ovat selvillä, luomme autosta savimallin tai digitaalisen mallin, tai molemmat. Sen jälkeen voimme vielä varmistua ideoiden toimivuudesta virtuaalitodellisuuden avulla ennen täysikokoisen fyysisen mallin rakentamista. Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen on tärkeä osa prosessia, koska sen avulla voimme nopeasti nähdä jotain, jota ei vielä ole fyysisesti olemassa.

K: Mitkä muut työvälineet ovat olennaisia muotoiluprosessissa?

Arroba: Aivan ensimmäiseksi täytyy pitää mieli avoimena, uskaltaa unelmoida ja löytää uusia näkökulmia asioihin. Luonnostelun ja virtuaalitodellisuuden ohella savimallien luominen mahdollistaa muotojen hienovaraisen tutkimisen. Arvostan kuitenkin myös digitaalista mallintamista yhtä lailla. Muotoiludatan pohjalta luotujen animaatioiden ja elokuvien avulla voimme helpommin taltioida ja välittää ne elämykset, joita pyrimme luomaan.

K: Mikä voi olla taiteilijalle hankalaa automuotoilun alalla?

Arroba: Luulen, että hankalinta on piirroksen erottaminen todellisesta fyysisestä esineestä, jonka pyrimme luomaan. Muotoilijat voivat helposti takertua ja rakastua luonnokseensa, mikä voi vaikeuttaa projektin muuntamista todellisuudeksi. Luonnos on kuitenkin vain tapa välittää unelmissamme syntyneet romanttiset yhtälöt reaalimaailmaan. Piirros on osa sanavarastoamme, mutta se ei voi olla viimeinen sana.

K: Mitä neuvoja voisit antaa nuorelle, joka tähtää automuotoilijaksi?

Arroba: Piirrä, piirrä ja piirrä. Vain piirtämällä voit oppia sujuvasti muotoilun kielen. Uppoudu autoilun historiaan ja mieti, miksi eri autot näyttävät siltä, miltä ne näyttävät. Perehdy automuotoilun trendeihin, käy autonäyttelyissä ja ota selvää myös siitä, kuinka autot rakennetaan. Tietoisuus menneisyydestä ja nykyisyydestä on edellytys seuraavan askeleen – tai loikan – ottamiseksi tulevaisuuteen.

###

Nissan Motor Co., Ltd.
Nissan on maailmanlaajuisesti toimiva autonvalmistaja, jonka kattavaan tuotevalikoimaan kuuluu yli 60 automallia Nissan-, INFINITI- ja Datsun-merkeiltä. Nissan myi tilikauden 2017 aikana yli 5,77 miljoonaa autoa maailmanlaajuisesti, ja yhtiön liikevaihto oli 11,9 biljoonaa jeniä. 1. huhtikuuta 2017 yhtiö käynnisti "Nissan
M.O.V.E. to 2022" -kuusivuotissuunnitelman, jonka tavoitteena on 30 prosentin vuosittaisen liikevaihdon kasvu tilikauden 2022 loppuun mennessä, sekä 2,5 biljoonan jenin kumulatiivinen vapaa kassavirta. "Nissan
M.O.V.E. to 2022" -suunnitelman tavoitteena on myös kasvattaa yrityksen johtoasemaa sähköautojen valmistajana. Johtoaseman lippulaivana on Nissanin suunnittelema, valmistama ja markkinoima Nissan LEAF, maailman kaikkien aikojen myydyin täyssähköauto. Nissanin pääkonttori on Japanin Jokohamassa, ja yhtiö toimii seuraavilla kuudella pääliiketoiminta-alueella: Asia ja Oseania; Afrikka, Lähi-Itä ja Intia; Kiina, Eurooppa, Latinalainen Amerikka ja Pohjois-Amerikka. Nissan työllistää maailmanlaajuisesti 247 500 ihmistä. Yhtiö muodosti vuonna 1999 Renault-Nissan-allianssin ranskalaisen autonvalmistajan Renaultin kanssa ja vuonna 2016 Nissan osti 34 prosentin osuuden Mitsubishi Motorsista. Renault-Nissan-Mitsubishi on maailman suurin autoalan yhteenliittymä, joka myi yhteensä yli 10,6 miljoonaa autoa vuonna 2017.

Nissan Euroopassa
Nissan on yksi merkittävimmistä aasialaisista autonvalmistajista Euroopassa, ja sen palveluksessa on yli 16 000 työntekijää suunnittelu-, tutkimus- ja tuotekehitystoiminnoissa, tuotannossa, logistiikassa sekä myynnissä ja markkinoinnissa. Nissanin tehtailla Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Venäjällä valmistettiin vuonna 2018 noin 600 000 autoa: palkittuja crossover-malleja, hyötyajoneuvoja sekä Nissan LEAFia joka oli Euroopan myydyin täyssähköautoa vuonna 2018. Nissanin älykästä liikennettä koskeva Nissan Intelligent Mobility–visio tähtää päästöttömään ja kuolonuhrittomaan liikenteeseen. Visio toimii Nissanin ohjenuorana tuotteiden ja teknologiaratkaisujen kehittämisessä ja ohjaa yhtiön keskeisiä päätöksiä koskien autojen voimanlähteitä, niiden ajamista ja kuinka ne integroituvat osaksi yhteiskuntaa.

Nissan Nordic Europe Oy on Nissanin maahantuonti- ja markkinointiyritys, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa sekä Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Yrityksellä on noin 175 työntekijää, ja sen pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. nissan.fi/

Lisätietoja tuotteistamme, palveluistamme ja sitoutumisestamme kestävän liikenteen kehitystyöhön saat nettisivuiltamme nissan-global.com. Voit myös seurata meitä Facebookissa, Instagramissa ja LinkedIn:ssä ja katsoa viimeisimmät videomme YouTubesta.

Lisätietoja:
Mika Särkelä, Communications Manager
Tel +358 (0)50 360 2430
MSarkela@nissan-europe.com

Julkaisija: Nissan