NISMON TARINA JA JUKE NISMO PÄHKINÄNKUORESSA

 

Nismon tarina - kuinka kaikki sai alkunsa

Nissanin insinöörit saivat miltei 50 vuotta sitten yksinkertaisen, mutta nerokkaan idean: moottoriurheiluosaamista voitaisiin hyödyntää myynnin lisäämiseen. Niinpä he asensivat tavalliseen henkilöautoon tehokkaan moottorin. Kun idean isät tajusivat luomuksensa potentiaalin, he tekivät todella paljon työtä ja saivat tuotantoon 100 tiukat tyyppihyväksyntävaatimukset täyttävää autoa. Ponnistelujen tuloksena syntyi 1.5.1964 lanseerattu Nissan Skyline 2000GT (S54), ainutlaatuisen Nismo-hengen ensimmäinen ilmentymä.

 

Samaa filosofiaa noudattaen luotiin sittemmin nelivetoinen R32 GT-R, joka hallitsi niin todellisia kuin virtuaalisia kilparatoja kokonaisen sukupolven ajan. Nismo osasi hyödyntää myös digitaalista aikakautta, ja sen autoista tuli Sonyn pitkäikäisen Gran Turismo® -pelisarjan tähtiä. Samalla Nismo toi suorituskykyiset autot pienen eliitin piiristä kaikkien ulottuville.

 

Vuonna 2013 Nismo uhkuu samaa innostusta ja innovatiivisuutta: kilparadoilta saatu asiantuntemus on siirretty jokapäiväiseen autoiluun ja digitaalisessa maailmassa liikkuvia faneja ei unohdeta missään vaiheessa.

 

Nismo tulee Eurooppaan

Japanissa Nissan on erittäin tunnettu innovatiivisuudestaan moottoriurheilumaailmassa. Nyt yhtiö tuo suorituskykyisten autojen osaamisensa myös Eurooppaan.

 

Juke Nismo on ensimmäinen Euroopassa lanseerattavista Nismo-malleista, joiden suunnittelussa hyödynnetään Nissanin pitkäaikaista kokemusta kilpamaailmassa. Seuraavaksi Nismo-käsittelyn saa 370Z, jonka myynti alkaa myöhemmin tänä vuonna.

 

Juke Nismo - kompakti crossover sai Nismo-käsittelyn

Nissanin menestyksekäs ja kiitosta saanut crossover Juke on nyt saanut Nismo-käsittelyn, mikä merkitsee korostettua tyyliä, parempaa suorituskykyä ja urheilullisempia ajo-ominaisuuksia. Nismo-lyhenteen takana on Nissanin moottoriurheiluyksikkö Nissan Motorsports International Co. Ltd., ja uuden mallin DNA on täysin brändin perinteiden mukainen. Katseet kääntävä ja yksilöllinen auto vetoaa takuuvarmasti ihmisiin, jotka haluavat erottua joukosta.

 

Juke Nismon suunnittelun lähtökohtana oli perus-Juken radikaali muotoilu, jossa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla sporttisen coupén linjat ja katumaasturin ilme. Nismo-käsittely merkitsee kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkää korisarjaa ja ohjaamon sporttisia yksityiskohtia.

 

Kaikki tehdyt muutokset ovat ehdottoman tarkoituksenmukaisia, ja niiden taustalla on yhtiön vuosikymmenien kokemus kilpa-autoilusta. Nissanin ja Nismon asiantuntijat suunnittelivat Juke Nismoa varten korin aerodynamiikkasarjan, joka antaa autolle vieläkin tehokkaamman ja dynaamisemman muodon.

 

Uudessa mallissa on matalammat etu- ja takapuskurit ja helmalevikkeet, muunneltu etusäleikkö sekä ilmavirran ohjausta tehostava takaluukun spoileri. Nämä parannukset pienentävät keulan ja perän nousuja ilmanvastusta lisäämättä. Uusilla 18-tuumaisilla kevytmetallivanteilla ja leveämmillä renkailla varustetut pyörät lisäävät pitoa ja antavat autolle jykevämmän ilmeen. Sivupeilien punaiset kuoret ja alustaa kiertävä punainen raita paljastavat auton Nismo-luonteen heti ensi silmäyksellä.

 

Enemmän tehoa ilman kompromisseja

Juke Nismon kojelaudan alla on Nismon virittämä versio Nissanin turboahdetusta ja suoraruiskutuksella varustetusta 1,6-litraisesta bensiinimoottorista. Voimanlähde kehittää nyt tehoa 200 hv ja vääntöä 250 Nm aikaisempien 190 hv:n ja 240 Nm:n sijasta. Kuten näistä luvuista voi päätellä, Nismon insinöörien tavoitteena ei ollut tehojen maksimointi kustannuksista ja taloudellisuudesta tinkimättä. Sen sijaan moottoriin tehtiin hienovaraisia parannuksia, joiden ansiosta siitä saadaan irti enemmän voimaa päästöjä lisäämättä.

 

Uuden mallin keskeisiin vahvuuksiin kuuluu myös entistä dynaamisempi ajonautinto. Jäykemmäksi säädetyn jousituksen, urheilullisemman ja välittömämmän ohjauksen sekä parannetun luistoneston lisäksi Juke Nismoon (nelivetoversioon) on saatavissa R35 Nissan GT-R:stä tuttu vääntömomentin vektoriohjaus, joka parantaa pitoa ja kaarreajo-ominaisuuksia jakaen vääntömomenttia niin akseleiden kuin myös takapyörien välillä. Valittavissa on etuvetomalli kuusivaihteisella käsivaihteistolla tai nelivetoversio, jossa on Nismon virittämä, 7-nopeuksisella manuaalitilalla varustettu CVT-vaihteisto.

 

Nismo-teeman voi kokea kaikissa versioissa vahvana myös auton sisällä, missä uudelleen muotoillut polkimet, mittarit, ohjauspyörä, vaihdetangon nuppi ja ovipaneelit luovat sporttista tunnelmaa. Samettiverhoillut, punaisilla ompeleilla koristellut urheiluistuimet korostavat auton suorituskykyistä luonnetta ja tukevat kehoa kaarteissa paremmin.

 

Nismo digitaalisessa maailmassa

 

Juke Nismo tuo Nismon myös kilparadoilta kaduille - videopelien maailman kautta. Konseptina vuosien 2011 ja 2012 kansainvälisissä autonäyttelyissä nähty Juke Nismo teki virallisen debyyttinsä tuotantoversiona viime vuoden kesäkuussa. Ensiesiintyminen tapahtui tuhansien moottoriurheilufanien silmien edessä Le Mansin 24 tunnin kilpailussa, joten tehokkaampaa lanseeraustapahtumaa tuskin voisi kuvitella.

 

Seuraavan kerran yleisö sai kokea ensimmäisen eurooppalaisen Nismo-mallin Asphalt 7: Heat -mobiilipelissä, joka julkaistiin vuoden lopussa. Sporttisen Juken hyppäys miljoonien fanien ulottuville digitaalimaailmaan kävi luontevasti Nismolta, jonka autot ovat tuttuja kokonaiselle virtuaalikuskien sukupolvelle Sonyn GranTurismo®-peleistä.

 

Nissan Jukesta on muodostunut jo nyt hämmästyttävä menestystarina, ja mallia on valmistettu Euroopassa jo yli 330 000 autoa. Uusi Juke Nismo on erinomaista mainosta myös eurooppalaiselle osaamiselle, sillä se kootaan Juke-perusmallin tavoin Nissanin Sunderlandin tehtaalla.

 

Julkaisija: Nissan