AINUTLAATUINEN NISSAN DELTAWING MUKANA LE MANSISSA

DeltaWing on sukupolvensa mullistavin ja jännittävin kilpa-auto

 

 

Nissan pyrkii muuttamaan pysyvästi kestävyysajojen maailman esittelemällä aikamme radikaaleimman moottoriurheiluprojektin, Nissan DeltaWingin. DeltaWing tuo Nissanin PureDrive-periaatteet radalle kuluttamalla puolet vähemmän polttoainetta kuin perinteiset kilpakumppanit. Huippumodernilla ja erittäin tehokkaalla Nissan-moottorilla varustettu DeltaWing saa tulikasteensa Le Mansin legendaarisissa 24 tunnin ajoissa 16.-17. kesäkuuta.

 

DeltaWing ei ole virallisesti mukana kilpailussa, mutta Nissan haluaa kuitenkin esitellä auton uraauurtavaa teknologiaa, joka näyttää yhden mahdollisen suunnan tulevaisuuden moottoriurheilulle ja tukee Nissanin henkilöautojen teknologista tuotekehitystyötä.

 

NIMEKKÄÄT YHTEYSTYÖKUMPPANIT

Innovatiivisena yhtiönä Nissan oli luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi DeltaWing-perheeseen, johon kuuluivat entisestään Yhdysvaltoihin kotiutunut brittisuunnittelija Ben Bowlby, amerikkalainen moottoriurheiluyrittäjä Don Panoz, ex-formulakuski Dan Gurneyn All-American Racers -järjestö, Duncan Daytonin kaksi kertaa Le Mansin valloittanut Highcroft Racing -talli sekä Michelin Tyres North America.

 

DeltaWingin on rakentanut Dan Gurneyn legendaarinen All American Racers -organisaatio. Auto jatkaa siten kalifornialaisen pajan kunniakasta perinnettä kilpa-autojen valmistajana. AAR:n rakentamat 157 autoa ovat saavuttaneet voittoja niin Formula ykkösissä ja urheiluautojen MM-sarjassa kuin Indy 500 -ajoissa.

 

Ensimmäiseksi julkistetut Nissan DeltaWing -kuljettajat ovat brittiläinen Sportscar-kuski Marino Franchitti sekä Nissan-autolla FIA GT1 -sarjan maailmanmestaruuden viime kaudella valloittanut Michael Krumm. Auto ajaa ensimmäiset julkiset esittelykierroksensa Floridan Sebringissä 15. maaliskuuta klo 12.30 paikallista aikaa.

 

JUKE DIG-T-autosta tuttua teknologiaa

Nissan DeltaWingin voimanlähteenä on erityisesti kilpailukäyttöön suunniteltu nelisylinterinen, suoraruiskutuksella varustettu ja turboahdettu 1,6 litran bensiinimoottori. Auton paino ja ilmanvastuskerroin ovat puolta pienemmät kuin tavanomaisessa kilpa-autossa.

 

DIG-T (Direct Injection Gasoline - Turbocharged) -moottori tuottanee tehoa noin 300 hv, joiden pitäisi kiidättää DeltaWing LMP1- ja LMP2-luokkien välimaastossa oleviin kierrosaikoihin - olkoonkin, että näiden luokkien konventionaalisilla kilpa-autoilla on tuplasti enemmän hevosvoimia konepellin alla. Samanlaista teknologiaa käytetään myös Nissan JUKE DIG-T -mallissa. DeltaWingissä hyödynnetään samaa teknologiaa kuin Nissanin tuotantoautoissa, kuten Juke-malliston lippulaivassa Juke DIG-T:ssä.

 

"Sitä mukaa, kun kilpa-autoilun sääntöjä on kiristetty, autoista on tullut entistä samankaltaisempia ja niiden teknologia on etääntynyt tuotantoautoista. DeltaWingin on tarkoitus tuoda muutos tähän kehitykseen, ja Nissan oli siinä mielessä looginen valinta kumppaniksi projektiin", kertoo Nissan Motor Co., Ltd:n varapääjohtaja Andy Palmer.

 

"Tämä on kuitenkin vasta alkua. DeltaWing pitää sisällään valtavan määrän innovatiivisia ideoita, joista voimme ottaa oppia. Toisaalta vahvat suunnitteluresurssimme sekä PureDrive-strategian mukainen sitoutumisemme polttoainetaloudellisten autojen markkinajohtajuuden tavoitteluun tukevat DeltaWingin kehittämistä Nissan-autojen innovatiivisten ominaisuuksien testialustaksi. DeltaWing tarjoaa Nissanille mahdollisuuden osallistua uraauurtavaan moottoriurheiluprojektiin, joka voi muokata koko lajin tulevaisuutta", Palmer lisää.

 

Kuten Nissan DeltaWing -konseptin ideoija ja suunnittelija Ben Bowlby toteaa: "Nissan on antanut meille moottorin, joka on omassa luokassaan. Se on kerta kaikkiaan vakuuttava. Emme olisi voineet toivoa mitään parempaa: moottorin paino ja teho ovat juuri ihanteelliset ja se on ilmiömäisen taloudellinen."

 

Nissanin Euroopan myyntiä ja markkinointia johtava Paul Willcox toteaa: "Nissan on innovatiivinen ja eteenpäin katsova yhtiö, joka ei pelkää riskejä. Juuri samat ominaisuudet pätevät DeltaWingiin. Osallistumisemme projektiin on osoitus Nissanin rohkeasta ja innovatiivisesta suhtautumisesta autojen suunnitteluun."

 

AIVAN UUDENLAINEN KILPA-AUTO

Nissan DeltaWing on täysin erilainen kuin mikään nykyinen kilpa-auto. Kuljettaja istuu kaukana takana, melkein taka-akselin päällä, ja näkee edessään pitkän ja kapean keulan sekä erikoiskapeat eturenkaat, jotka toinen projektin yhteistyökumppani, Michelin, on suunnitellut erityisesti DeltaWingia varten. Taakse asennetun moottorin ansiosta myös painopiste on hyvin takana, mikä parantaa ohjattavuutta, ja auton keveys ja solakka muoto lisäävät polttoainetaloudellisuutta.

 

DeltaWingin innovatiivinen muotoilu ja tulevaisuuteen suuntautuva teknologia innostivat Le Mansin legendaaristen 24 tunnin ajojen järjestäjää ACO:a (Automobile Club de l'Ouest) siinä määrin, että auto kutsuttiin mukaan kilpailuun "Garage 56" -tallin riveissä. Tämä tarkoittaa sitä, että se lähtee kisaan kokeilullisille autoille varatusta 56. lähtöruudusta. Koska DeltaWing ei mukaudu mihinkään nykyisiin luokituksiin, se on kisassa mukana numerolla 0 eikä kilpaile palkinnoista.

 

Nissan laittoi moottorin kehitystyössä peliin kaiken asiantuntemuksensa. Kevyt ja taloudellinen lopputulos osoittaa, että konseptin taustalla oleva PureDrive-filosofia toimii myös kilpa-autoilun maailmassa. Nissan on aina ollut radikaalien teknisten ideoiden ja yllättävien innovaatioiden eturintamassa. Yhtiö on luvannut hyödyntää DeltaWing-kokeilusta saatuja oppeja tuotantoautojen aerodynaamisten ominaisuuksien ja polttoainetaloudellisuuden kehittämiseen linjassa PureDrive-ajattelun kanssa.

Julkaisija: Nissan