28.8.2018 — Sähköautot ovat jatkuvasti yleistymässä, joten yhä useampia kuluttajia mietityttää, kuinka luotettavia ja kestäviä niiden akut todella ovat.

 

Nissan, sähköautojen maailmanlaajuinen markkinajohtaja, lanseerasi vuonna 2010 edistyksellisen LEAF-sähköauton, jonka myynti on ylittänyt jo 340 000 auton rajan. Kuka voisi siis vastata akkujen luotettavuutta koskevaan kysymykseen?

 

Vastaus löytyy läheltä: virolainen taksiyhtiö Elektritakso on omien kokemustensa perusteella vakuuttunut Nissanin akkuteknologian luotettavuudesta kaikkein vaativimmassakin toimintaympäristössä.

 

Elektritakson kalustoon kuuluu yli 50 LEAF-sähköautoa, joista useimmat ovat ensimmäisen sukupolven 24 kWh:n malleja. Yhteensä niille on kertynyt jo uskomattomat 13 miljoonaa täysin päästötöntä ajokilometriä. Yhtiön vanhin LEAF, jolla on ajettu huikeat  309 000 kilometriä, on edelleen täydellisessä toimintakunnossa. Elektritaksolla on käytössä myös LEAF-takseja, joille on kertynyt ajomatkaa 260 000 kilometriä ja joiden suurimmasta akkukapasiteetista on silti yhä jäljellä 70–85 prosenttia. Vertailun vuoksi koko maapallon ympäriajosta kilometrejä kertyisi ”vain” 40 000.

 

Taksiyrityksen liiketoiminta on täysin riippuvaista autokaluston luotettavuudesta. Joku voisi siis kuvitella, että pelkkiä sähköautoja käyttävän yhtiön toiminta olisi tavallista haastavampaa. Halusimme tietää, kuinka asia on käytännössä, joten pyysimme Elektritakson omistajaa Ermo Kontsonia kertomaan kokemuksiaan siitä, kuinka Elektritakson LEAF-taksit ovat toimineet tasaisen luotettavasti seitsemän vuoden jakson aikana:

 

 

Ermo kertoo, että akkuteknologian luotettavuus ei ole hänelle enää yllätys: ”Aivan alkuvaiheessa sähköautoihin liittyi joitain epävarmuustekijöitä, mutta kuluneina vuosina olemme oppineet luottamaan sähköautoteknologiaan entistä lujemmin. Taksitoiminnan luonteen vuoksi joudumme lataamaan autojen akkuja hyvin usein. Olemme havainneet, että akun lataaminen uudelleen varauksen ollessa 20–80 prosenttia on paras tapa suojata akkua ja varmistaa sen optimaalinen luotettavuus ja käyttöikä. Olemme pikkuhiljaa korvaamassa vanhoja autoja uusilla 40 kWh:n LEAFeilla, joten kuljettajat voivat jatkossa ajaa vieläkin pitempään yhdellä latauksella — ja ansaita sitä kautta enemmän rahaa.”

 

Alhaiset käyttökustannukset kuuluvat Nissan LEAFin  merkittävimpiin vahvuuksiin kestävyyden ja luotettavuuden ohella. LEAFin voimalinjassa on vain kolme pääkomponenttia – integroitu laturi, vaihtosuuntaaja ja moottori – joten myös sen huoltokustannukset ovat noin 40 prosenttia pienemmät kuin bensiini- tai dieselautossa.

 

Uuden 40 kWh:n Nissan LEAFin myynti on ylittänyt kaikki odotukset. Euroopassa LEAF on tällä hetkellä eniten myyty sähköauto. Lokakuussa 2017 lanseeratusta uuden sukupolven mallista on saatu peräti 37 000 tilausta – toisin sanoen Euroopassa myydään uusi LEAF kymmenen minuutin välein. Norja on myynnin kärkimaa niin kaikkien sähköautojen kuin Nissan LEAFinkin osalta.

 

Gareth Dunsmore, Nissanin Director of Electric Vehicles, Europe, toteaa: ”Faktat puhuvat puolestaan. Kriittisinkään sähköautoskeptikko ei voi kieltää, että LEAFin akkujen vikaantumisaste on mitättömän pieni. Vuoden 2017 lopussa lanseerattu uusi LEAF on paljon enemmän kuin pelkkä uuden sukupolven sähköauto – se on Nissan Intelligent Mobility ‑visiomme lippulaivamalli Euroopassa. Akut ovat kuitenkin vain osa LEAFin menestystarinaa. Yli 340 000 auton maailmanlaajuinen myynti osoittaa, että LEAFin huipputeknologia vetoaa todella laajaan asiakasjoukkoon.”

Julkaisija: Nissan