Nissan rakensi maailman ensimmäisen 7-paikkaisen rattikelkan

 

1.2.2016

  • Kelkan suunnittelussa hyödynnettiin Nissan X-Trailin muotoilua ja teknologiaa
  • X-Trail-rattikelkka laski neitsytlaskunsa perinteikkäällä olympiaradalla Innsbruckissa
  • Video ensilaskusta löytyy täältä: https://youtu.be/-tL2RLeYGEI 

Nissan todistaa jälleen haastavansa luutuneet käsitykset. Tällä kertaa yhtiö esitteli maailman ensimmäisen 7-paikkaisen rattikelkan Itävallan Innsbruckissa.

 

Nissan X-Trailin muotoilusta inspiraationsa saanut X-Trail Bobsleigh ‑rattikelkka laski ensilaskunsa Iglsin historiallisella olympiaradalla brittiläisen olympiamitalistin Sean Olssonin ohjaamana.

 

Nissan muunsi ratakelkkailueksperttien kanssa nelipaikkaisen kelkan 7-paikkaiseksi kiituriksi, joka saavuttaa 100 km/h:n huippunopeuden ja synnyttää 4,5 G:n* kiihtyvyysvoiman. Katso video ainutlaatuisesta rattikelkasta:

 

 

Seitsenpaikkaisen rattikelkan ulkoasu mukailee Nissan X-Trailin rohkeaa muotoilua tunnusomaisine keuloineen ja ajovaloineen. Kelkkaan integroitu kamerajärjestelmä antaa miehistön jäsenille 360 asteen lintuperspektiivinäkymän kelkan ympäristöstä – aivan kuten Nissan X-Trailin Around View Monitor.

 

Myös Nissan X-Trail muistuttaa rattikelkkaa ainakin yhdessä suhteessa: kehityksen huippua edustava ALL MODE 4x4-i ‑nelivetojärjestelmä pitää auton tukevasti tiellä myös jäisellä ja lumisella ajoradalla.

 

Nissan Design Europen (NDE) Design Manager Darryl Scriven, rattikelkkojen veteraanirakentaja Diego Menardi ja kelkkailuekspertti Ian Richardson löivät viisaat päänsä yhteen automuotoilun ja olympiakelkkojen aerodynamiikan yhdistämiseksi.

 

Richardsonilla ja Menardilla on yhteensä yli 50 vuoden kokemus rattikelkkailun maailmasta, ja monien huippujoukkueiden kelkat ovat heidän käsialaansa.

 

Darryl Scriven kommentoi projektia seuraavasti: ”Halusimme esitellä Nissanin crossover-mallien seikkailullista luonnetta konkreettisella tavalla, joten päätimme hyödyntää olympiakelkkailun jännittävyyttä ja vauhdin hurmaa.”

 

Nissan Design Europen tiimi ammensi inspiraatiota suunnittelytyöhön X-Trailin muotoilusta ja ominaisluonteesta. Lopputuloksena syntyi X-Trail Bobsleigh, jonka Diego Menardi rakensi työpajassaan Italian Cortinassa. X-Trail-rattikelkka ilmentää erinomaisesti Nissanin crossover-mallien syvintä olemusta – innovatiivisia ideoita ja alansa huipputeknologiaa.”

 

Seitsenpaikkaisen rattikelkan muoto hahmottui luonnospiirustusten ja CAD-suunnittelun avulla. Keula muotoiltiin mukailemaan X-Trailin etusäleikön kaarevaa V-Motion-teemaa ja konepellin tunnusomaisia muotoja. 

 

Työn viimeisteli Diego Menardi, joka pidensi kelkan rungon seitsemän istuinpaikan vaatimiin mittoihin.



Nissan X-Trail ja X-Trail Bobsleigh rattikelkka vertailussa

 

X-TRAIL Tekna 1.6 dCi 4x4

 

 

 

 

 

 

VS.

 

 

 

X-Trail-rattikelkka

Ominaisuus

Arvo

Ominaisuus

Arvo

Istuinpaikat

Seitsemän

Istuinpaikat

Seitsemän

Korkeus

1710 mm

Korkeus

850 mm

Pituus

4640 mm

Pituus

4200 mm

Kokonaispaino

2160 kg

Kokonaispaino

895 kg

Omapaino

1580 kg

Omapaino

310 kg

Moottorin koko

1.6 dCi

Moottorin koko

Ei ole

0–100 km/h

11 s

0–100 km/h

30 s

Huippunopeus

186 km/h

Huippunopeus

105 km/h

Teho

130 hv

Teho

621 hv (463 KW)

 

 

Rattikelkkailun historia

 

Alkuvaiheet

Rattikelkkailu sai alkunsa 1800-luvun loppupuolella, kun lajin sveitsiläiset pioneerit liittivät kaksi mahakelkkaa yhteen ja lisäsivät niihin ohjausmekanismin. Kelkan ympärille lisättiin myös runko, jotta kelkkailu olisi turvallisempaa sitä suosiville varakkaille turisteille. Maailman ensimmäinen kelkkailuseura perustettiin St. Moritzissa vuonna 1897.

 

Raskaita kelkkoja ja räjähtävää voimaa

Vauhdikkaan lähdön ratkaiseva merkitys oli kaikille selvää 1950-luvulle tultaessa. Rattikelkkailun pariin houkuteltiinkin myös muiden lajien urheilijoita, joilla oli räjähtävää voimaa. Raskaiden kelkkojen aikakausi päättyi vuonna 1952, kun miehistölle ja kelkalle määritettiin suurin sallittu yhteispaino. Tämä sääntömuutos vahvisti miehistöjen urheilullisuuden merkitystä entisestään.

 

Puukelkoista high techiin

Ensimmäisissä kilpailuissa käytettiin yhteen liitettyjä, puisia mahakelkkoja, jotka kuitenkin korvattiin pian teräksisillä kelkoilla. Nykyiset huippujoukkueet käyttävät lasikuidusta ja teräksestä valmistettuja high tech -kelkkoja ja harjoittelevat tekojääradoilla ympäri vuoden.

 

Rattikelkkailu olympialaisissa

Neljän hengen rattikelkkailu kuului jo vuonna 1924 Chamonix'ssa järjestettyjen ensimmäisten talviolympialaisisten ohjelmaan. Kahden miehen kelkat tulivat mukaan Lake Placidissa 1932, jolloin nämä kaksi sarjaa vakiintuivat olympialajeiksi. Naisten kahden hengen rattikelkkailu oli ensimmäistä kertaa olympialajina Salt Lake Cityssä vuonna 2002.

 

Mikä on G-voima?

* G-voimalla tarkoitetaan yleensä ihmiseen kohdistuvaa kiihtyvyysvoimaa. Maan pinnalla olevaan liikkumattomaan kappaleeseen kohdistuu yhden G:n suuruinen voima, joka vastaa maapallon painovoiman aikaansaamaa kiihtyvyyttä.

 

 

###

 

Nissan Euroopassa

Nissan on yksi merkittävimmistä aasialaisista autonvalmistajista Euroopassa, ja sen palveluksessa on yli 17 600 työntekijää suunnittelu-, tutkimus- ja tuotekehitystoiminnoissa, tuotannossa, logistiikassa sekä myynnissä ja markkinoinnissa. Nissanin tehtailla Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Venäjällä valmistettiin viime tilikaudella yli 675 000 autoa; palkittuja crossover-malleja, pikkuautoja, katumaastureita, hyötyajoneuvoja sekä täyssähköautoja. Nissan LEAF on maailman suosituin täyssähköauto, jonka käyttäjistä 96 prosenttia on valmiita suosittelemaan autoa myös ystävilleen. Euroopan tuotevalikoimassa on tällä hetkellä 23 erilaista ja innovatiivista mallia Nissan- ja Datsun-tuotemerkeillä.

 

Nissan Nordic Europe Oy on Nissanin maahantuonti- ja markkinointiyritys, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa sekä Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Yrityksellä on noin 185 työntekijää, ja sen pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. 
www.newsroom.nissan-europe.com/fi, www.nissan.fi

Seuraa meitä: www.facebook.com/NissanSuomi, twitter.com/NissanSuomi

 

Julkaisija: Nissan