Nissan SWAY -konsepti säväyttää muotoilullaan

03.03.2015

  • Nissanin uusi Sway-konsepti edustaa rohkeaa uutta muotoilukieltä
  • Näyttävä konsepti antaa viitteitä Nissanin pienten viistoperämallien seuraavasta sukupolvesta

Nissan suhtautuu muotoiluun ja tuotesuunnitteluun innovatiivisesti. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Qashqai ja Juke, jotka ovat olleet automaailman suuria menestystarinoita. Nyt Nissan on kehittänyt yhtä mullistavan auton myös pienten viistoperämallien tärkeään markkinasegmenttiin.

 

Tämän vuoden Geneven autonäyttelyssä julkistettu Sway-konsepti antaa viitteitä siitä, miltä Nissanin pienten autojen seuraava eurooppalainen sukupolvi saattaa näyttää. Tunteita herättävä ja ilmeikäs Sway on suunniteltu erityisesti eurooppalaisia mieltymyksiä silmällä pitäen.

 

Virtaviivaista muotoilua

Sway tuo uutta eloa kompaktien hatchbackien segmenttiin, joka on ollut perinteisesti hyvin konservatiivinen. Virtaviivaisten muotojen, näyttävän keulan, tyylikkäiden mutta samalla pelkistettyjen sisätilojen ja hienostuneiden värien ansiosta konsepti on yhtä aikaa uskalias ja tunteisiin vetoava.

 

Kokonaisvaikutelma henkii yhtenäisyyttä ja harmoniaa, mutta autossa on samalla luonnetta, joka ei ole tavanomaista tässä markkinasegmentissä. Esimerkiksi sisätiloissa on hyödynnetty teollisuusarkkitehtuurista tuttuja ratkaisuja, kuten rakennealumiinielementtejä. Pienet yksityiskohdat viimeistelevät premium-tunnelman.

 

Swayn muotoilukieli on sukua Pekingin autonäyttelyssä 2014 nähdylle Nissan Lannia -konseptille sekä uudelle Muranolle, joka lanseerattiin hiljattain Yhdysvalloissa. Se perustuu neljään erityisen näyttävään muotoiluelementtiin: V-Motion-etusäleikköön, kelluvan vaikutelman antavaan kattoon, bumerangin muotoisiin valoihin ja jyrkästi nousevaan C-pilariin. Uutta muotoilukieltä sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa kompaktissa viistoperämallissa. Tulevaisuudessa samaa muotoiluideaa on tarkoitus noudattaa eri segmenttien Nissan-malleissa kaikilla markkina-alueilla.

 

Rohkeita muotoiluviivoja

Swayn keulassa katseen kiinnittyy ensimmäisenä V-Motion-etusäleikköön, joka on sijoitettu matalalle kahden V-mallisen puskuriosan väliin. Sivuprofiilia hallitsee etusäleiköstä alkava rohkea muotoiluviiva, joka kaartuu konepellin reunojen ja etupyöräkoteloiden yli, putoaa jyrkästi etuoven keskiosaa kohti ja nousee sitten jälleen viistosti auton perää kohden. Konepellin reunalla vain lievästi koholla oleva muotoiluviiva muodostaa auton vyötärölinjan kohdalla selkeän ja näyttävän taitoskohdan.

 

Etusäleikön molemmilla puolilla olevat bumerangin muotoiset ajovalot on toteutettu poikkeuksellisella tavalla. Usein bumerangivaikutelma luodaan LED-lampuilla, ja varsinainen valoumpio muotoillaan perinteisemmin. Swayn valot on sen sijaan muotoiltu kokonaisuudessaan bumerangimaisiksi, ja LED-lamput muistuttavat silmäparia.

 

Poikkeuksellisesti sijoitetut pakoputket

Nissaneille tunnusmaiset bumerangin muotoiset takavalot antavat aivan yhtä dramaattisen vaikutelman. Puolisuunnikkaan muotoiset pakoputket työntyvät esiin rekisterikilven molemmilta puolilta eivätkä puskurin alta, kuten perinteisemmin muotoilluissa autoissa.

 

Takaovet myötäilevät kaartuvan vyötärölinjan ja muhkeiden pyöräkoteloiden linjoja. Oven takaosa nousee ylöspäin jyrkässä kulmassa, joten C-pilari oven ja katon välillä jää poikkeuksellisen lyhyeksi. Autoon ja siitä pois on todella helppo nousta, sillä B-pilari on jätetty pois ja takaovissa on saranat takareunoissa.

 

Nissanin uuden muotoilukielen keskeisiin elementteihin kuuluu myös kelluvan vaikutelman antava katto. Swayssa se on toteutettu C:n muotoisella rakenteella, joka kiertää koko panoraamalasikaton A-pilareista takaluukun yläpuolella olevaan poikkipalkkiin saakka. Rakenteesta on tehty näkyvämpi oranssilla värillä, joka luo kontrastin korin siniharmaalle sävylle. Lisäjäykkyyttä antaa katon keskellä oleva X:n muotoinen rakenne, jonka leikkauspiste on etuistuimien yläpuolella.

 

Värileikkiä

Myös sisä- ja ulkovärit on sovitettu Swayssa ainutlaatuisella tavalla toisiinsa. Harmaan Bluish dawn grey -korivärin siniset sävyt tulevat parhaiten näkyviin päivänvalossa. Kattorakenteen oranssi väri luo päävärille tyylikkään kontrastivaikutelman. Hienostunut väriyhdistelmä sulautuu eurooppalaiseen kaupunkimaisemaan, mutta erottuu silti joukosta.

 

Sisätiloissa on hyödynnetty syvänsinistä ja sen vastakohtina kermanvalkoista ja oranssia. Oranssin värin käyttö sekä ulkona että sisällä antaa autolle yhtenäisen ilmeen.

 

Toiminnalliset sisätilat

Swayn levitettyjä siipiä muistuttava kojelauta on saanut inspiraationsa vuonna 2013 Tokion autonäyttelyssä esitellystä IDx-näyttelyautosta, mutta ideaa on kehitetty Swayssa vielä pitemmälle. Siipimuodon merkittävin etu on sen elegantti yksinkertaisuus. Tuloksena on äärimmäisen funktionaalisiset sisätilat, joissa ei ole mitään tarpeettomia koristeluja. Esimerkiksi ovenkahvat on integroitu paljaisiin, näkyvissä oleviin alumiinipalkkeihin. Myös kolmipuolainen, alaosastaan tasainen ohjauspyörä on todella pelkistetty.

 

Kuljettajan edessä on vain kaksi perusmittaria. Kaikkia muita toimintoja hallitaan kojelaudan keskellä olevasta puolisuunnikkaan muotoisesta tabletista, joka on sekä kuljettajan että etumatkustajan näköpiirissä ja käytettävissä.

 

Kevyissä istuimissa on alumiinirunko - joka myöskin on näkyvissä - ja samettimainen premium-kangasverhoilu. Helmimäiset yksityiskohdat on saatu aikaan ompeleilla, jotka tuovat mieleen ylellisen käsilaukun. Vahvat sinisen ja oranssin sävyt sointuvat yhteen auton ulkovärien kanssa.

 

Swayn matkustamo on yllättävän tilava auton kokoon nähden, sillä kaikki tarpeettomat elementit on karsittu pois. Yksinkertaisia, mutta elegantteja rakenteita on hyödynnetty mahdollisimman paljon ja myös B-pilari on jätetty pois.

 

Innovatiivista muotoilua

"Uskomme, että Sway jatkaa Nissanin perinteitä ja haastaa näyttävyydellään oman markkinasegmenttinsä perinteet - aivan kuten Qashqai ja Juke aikoinaan", sanoo Shiro Nakamura, Senior Vice President, Design and Chief Creative Officer, Nissan Motor Co., Ltd. "Swayn avulla Nissan kokeilee tuoreiden ideoiden tuomista kompaktien viistoperämallien segmenttiin."

 

"Nissan ei jää koskaan aloilleen. Brändimme on rohkean ja innovatiivisen ajattelun synonyymi Euroopan automarkkinoilla - ja koko maailmassa. Euroopassa kasvuamme siivittävät upeat uudet tuotteet, joiden tunnusomaisena piirteenä on erottuva muotoilu. Sway on malliesimerkki siitä, kuinka tärkeää muotoilu on Nissan-brändin kehittämisen ja Nissanin kasvun edistämisen kannalta", lisää Paul Willcox, Chairman, Nissan Europe.

 

Sway-konseptin mitat (mm)

Pituus

4 010

Leveys

1 780

Korkeus

1 385

Akseliväli

2 570

 

 

###

 

Nissan Euroopassa

Nissan on yksi merkittävimmistä aasialaisista autonvalmistajista Euroopassa, ja sen palveluksessa on yli 17 600 työntekijää suunnittelu-, tutkimus- ja tuotekehitystoiminnoissa, tuotannossa, logistiikassa sekä myynnissä ja markkinoinnissa. Nissanin tehtailla Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Venäjällä valmistettiin viime tilikaudella yli 675 000 autoa; palkittuja crossover-malleja, pikkuautoja, katumaastureita, hyötyajoneuvoja sekä täyssähköautoja. Nissan LEAF on maailman suosituin täyssähköauto, jonka käyttäjistä 96 prosenttia on valmiita suosittelemaan autoa myös ystävilleen. Euroopan tuotevalikoimassa on tällä hetkellä 23 erilaista ja innovatiivista mallia Nissan- ja Datsun-tuotemerkeillä.

 

Nissan Nordic Europe Oy on Nissanin maahantuonti- ja markkinointiyritys, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa sekä Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Yrityksellä on noin 181 työntekijää, ja sen pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. www.newsroom.nissan-europe.com/fi

 

Seuraa meitä: www.facebook.com/NissanSuomi, twitter.com/NissanSuomi

Julkaisija: Nissan