Nissan X-Trail

Seikkailuhenkinen crossover

 

1.2.2016

  • Monipuolinen X-Trail on rakennettu Nissanin vahvan nelivetoperinteen pohjalta
  • Rohkea muotoilu, älykäs varustelu ja parannetut maasto-ominaisuudet
  • Segmenttinsä edistynein teknologiavarustelu, mukaan lukien Nissan Safety Shield
  • Enemmän jalkatilaa takana kuin muissa saman luokan autoissa
  • Seitsemän istuinpaikkaa ja toisen istuinrivin liuku- ja kallistusmekanismi
  • Erinomaiset yhteydet uuden NissanConnect-järjestelmän ja laajan sovellusvalikoiman ansiosta
  • Sähköisesti avattava panoraamakatto ja Bi-LED-ajovalot
  • Taloudelliset ja vähäpäästöiset moottorit: uusi 1.6 DIG-T ja 1.6 dCi 130
     

X-Trailissa yhdistyvät Nissanin vahvat nelivetoperinteet ja uudet teknologiat. Lopputuloksena on auto, joka mullistaa kompaktien SUV-mallien segmentin.

 

Renault-Nissan-allianssin yhteiselle CMF (Common Module Family) -alustalle rakennettu X-Trail on yhtä jämerä ja monipuolinen kuin edeltäjänsä. Sen lisävahvuuksia ovat tyylikäs crossover-muotoilu, innovatiivinen teknologia sekä poikkeuksellinen mukavuus ja käytännöllisyys.

 

Nissan halusi tehdä X-Trailista C-SUV-segmentin monipuolisimman auton, joten se muotoiltiin rohkeasti uudelleen. Nykyinen X-Trail-sukupolvi ilmentää Nissanin uusinta muotokieltä ja vastaa täydellisesti yhtiön näkemystä modernista crossoverista.

 

Sulavalinjaisessa ja urheilullisessa X-Trailissa on paljon näyttäviä yksityiskohtia, kuten uudenlaiset ajovalot (LED-ajovalot vakiona korkeamman varustelutason malleissa) sekä LED-valonauha, jonka ansiosta auto on helposti tunnistettavissa myös pimeällä. X-Trailissa on myös sähkötoiminen takaluukku ja avautuva panoraamakatto.

 

Lujuus ja turvallisuus ovat aina olleet X-Trailin tärkeimpiä ominaisuuksia. X-Trail sai Euro NCAP ‑törmäystesteissä täydet viisi tähteä Qashqain tavoin. Auton turvallisuusvarustelu sisältää paljon huipputeknologiaa, kuten kiitellyn Nissan Safety Shield ‑järjestelmäkokonaisuuden. 

 

X-Trailin seitsemänpaikkaiset (kaksi lisäpaikkaa lisävarusteena) sisätilat on suunniteltu huolella jokaista yksityiskohtaa myöten, ja istuinten porrastetun sijoittelun ansiosta kaikki matkustajat näkevät erinomaisesti ulos. Älykäs suunnittelu takaa, että matkustajat pääsevät helposti takaistuimille ja sieltä pois. X-Trailissa on myös uusi NissanConnect-järjestelmä, joka mahdollistaa älypuhelimen integroimisen järjestelmään ja tarjoaa käyttöön useita innovatiivisia sovelluksia.

 

Valittavissa on kaksi moottorivaihtoehtoa: tehokas, mutta taloudellinen dCi 130 ‑diesel ja uusi 1,6-litrainen DIG-T 163 ‑bensiinimoottori. Molemmat moottorit ovat hienostuneita ja taloudellisia kaikilla nopeuksilla. Dieselversio on saatavissa etuvetona ja nelivetona, bensiinimalli vain etuvetoisena. Nelivetomallissa on Nissanin uusimman sukupolven ALL MODE 4x4-i -nelivetojärjestelmä. Nissanin Chassis Control ‑alustanhallintajärjestelmällä varustettu uusi X-Trail tarjoaa kuljettajalle kattavan valikoiman turvallisuutta ja ajomukavuutta parantavia ominaisuuksia, jotka takaavat nautinnollisen ajon jokaisella kilometrillä.

 

X-Traililla on merkittävä asema Nissanin kasvavassa crossover-mallistossa. Useilla eri markkina-alueilla myytävää mallia valmistetaan yhdeksässä eri tuotantolaitoksessa. Edellisen sukupolven versio oli yksi Nissanin eniten myydyistä malleista kautta maailman, joten X-Traililla on suuri merkitys yhtiön pitkän aikavälin Nissan Power 88 ‑liiketoimintasuunnitelman (vuodet 2011–2016) tavoitteiden toteutumisen kannalta.

 

Voimakas ja erottuva muotoilu

X-Trail asettaa SUV-segmentille uudet muotoilustandardit yhdistämällä modernin crossover-mallin sulavat ja tyylikkäät linjat perinteisen katumaasturin jykeviin muotoihin. Kulmikkaasta edeltäjästään selkeästi erottuva X-Trail edustaa uuden sukupolven SUV-muotoilua, joka merkitsee sulavampia muotoja maastokelpoisuudesta tinkimättä.

 

Huippumodernin uuden alustan ansiosta Nissanin muotoilutiimi pystyi ottamaan täyden hyödyn entistä pidemmästä akselivälistä ja leveämmästä raidevälistä. Nissanin crossoverien tavaramerkiksi muodostuneet suuret pyöräkotelot ovat X-Trailin muotoilun kulmakivi. Myös taaksepäin kaartuva katto, syvään uurretut kyljet ja nouseva ikkunalinja ovat Nissanin crossover-muotoilun parhaita elementtejä, joita on hyödynnetty X-Trailin tyylikkään ja modernin ulkoasun luomisessa.

 

X-Trail on 17 mm pidempi (4 643 mm) kuin edellisen sukupolven malli, ja 76 mm pidempi akseliväli tuo enemmän sisätilaa. Uusi malli on myös 30 mm leveämpi ja 5 mm matalampi kuin aikaisempi versio. Maavara on edelleen 210 mm.

 

Lisäksi uusi X-Trail on 90 kg kevyempi kuin aikaisempi malli. 49 prosenttia X-Trailin korirakenteesta on nyt valmistettu ultrasuurlujuusteräksestä, joten kori on entistä kevyempi ja lujempi.

 

Komposiittimateriaalien edistyksellinen hyödyntäminen on myös pienentänyt X-Trailin omapainoa. Esimerkiksi takaluukku on valmistettu nyt pääosin muovista teräksen sijasta, ja etu- ja takapuskurien materiaalin tiheys on optimoitu. Yksityiskohtainen suunnittelu takaa, että uusi X-Trail on mahdollisimman luja ja kevyt.

 

X-Trailissa on myös runsaasti nerokkaita ja käytännöllisiä muotoiluominaisuuksia.

 

Esimerkiksi auton keulassa yhdistyvät vaihtelevat muodot, selkeät linjat ja älykäs valon ja varjon leikki. LED-ajovalojen alareuna mukailee terävästi puskurin muotoja ja yhdistää korin ylä- ja alaosat visuaalisesti toisiinsa. Näyttävä LED-valonauha antaa X-Trailille tunnistettavan ulkomuodon myös hämärässä.

 

X-Trailin takaosassa rohkeat uudet muotoilupiirteet yhdistyvät muista Nissaneista tuttuihin muotoihin. Esimerkiksi takavaloilla on tuttu bumerangin muoto ja D-pilari luo vahvan visuaalisen mielleyhtymän Jukeen ja Qashqaihin.

 

Sisätilat

Tilavamman matkustamon, paremman ergonomian ja useiden uusien premium-ominaisuuksien ansiosta X-Trail asettaa aivan uudet standardit C-SUV-segmentin autojen mukavuudelle ja varustelulle.

 

Kojelaudassa yhdistyvät edistyksellinen teknologia ja tarkasti mietitty asettelu, jonka ansiosta kuljettaja voi pitää aina katseensa tiessä. Tasoihin jaettu kojelauta on suunniteltu mahdollisimman selkeäksi ja helppokäyttöiseksi, ja tietoviihdejärjestelmä ja ilmastointisäätimet on sijoitettu keskikonsoliin.

 

Selkeään monitoiminäyttöön on liitetty myös uusi viisituumainen Advanced Drive-Assist ‑värinäyttö, joka sijaitsee päämittarien välissä. Korkean resoluution kosketusnäytöllä näytetään mm. X-Trailin turvallisuusjärjestelmien tietoja. Näyttö on suunniteltu siten, että sen tarjoama informaatio ei johda kuljettajan huomiota pois liikenteestä.

 

Keskikonsolissa on NissanConnect-järjestelmän uusin versio, jossa on suuritarkkuuksinen seitsemän tuuman näyttö ja runsaasti älypuhelintoimintoja.

 

Laatu ja yksityiskohtien tarkka huomiointi ovat Nissanin crossover-muotoilun luonteenomaisia piirteitä. X-Trail ei ole tässä suhteessa poikkeus. Kromiset ja pianonmustat yksityiskohdat sekä kontrastiompeleilla varustettu nahkaverhoilu luovat tunnelmaa matkustamoon. Mukavuuden parantamiseksi Nissan kartoitti kaikki matkustamon pinnat, joita kuljettaja tai matkustajat koskettavat ajon aikana. Tämän seurauksena ovien kyynärnojien ja keskikonsolin pehmusteet ovat peräti kahdeksan kertaa paksummat kuin saman segmentin kilpailijoilla. Käytännöllisiin yksityiskohtiin kuuluu myös etuistuimien välissä oleva iso säilytyslokero, johon mahtuu 10-tuumainen tablettilaite.

 

X-Trailissa on myös sähkötoiminen, luokkansa suurin lasikatto, jonka ansiosta matkustamo suorastaan kylpee luonnonvalossa. Katon etuosa voidaan myös avata.

 

Poikkeuksellista käytännöllisyyttä

Käytännöllisyys on yksi X-Trailin vahvimmista puolista. Uuden alustan pidempi akseliväli on hyödynnetty tehokkaasti, joten matkustamo on luokkansa tilavimpia. Jokainen istuin on suunniteltu mahdollisimman mukavaksi ja käytännölliseksi. Kaikki kolme istuinriviä on porrastettu teatterimaisesti, joten toisen ja kolmannen rivin istuimet ovat niiden edessä olevia istuimia korkeammalla.

 

X-Trailin toisen istuinrivin liuku- ja kallistusmekanismi mahdollistaa tavaratilan koon ja takapenkin mukavuuden säätämisen omien tarpeiden mukaan. Valinnaisen kolmannen istuinrivin istuimet voidaan taittaa kokonaan alas, ja myös pää- ja jalkatilaa on riittävästi.

 

Pitkän akselivälin ja etuistuinten takaosien kuperan muotoilun ansiosta toisella istuinrivillä on enemmän jalkatilaa kuin missään muussa tämän luokan autossa.

 

Kuljettajan ja etumatkustajan istuimissa on pyritty maksimoimaan mukavuus. Vakioistuimen lisäksi Nissan on kehittänyt Comfort-istuimen, joka tukee selkärankaa paremmin, tehostaa verenkiertoa ja vähentää selän väsymistä pitkillä matkoilla.

 

Nerokkaita säilytysratkaisuja

Nykyinen X-Trail on aiempaa mallia monikäyttöisempi. Innovatiivisessa kaksikerroksisessa tavaratilassa on peräti yhdeksän vaihtoehtoista järjestelytapaa, mikä mahdollistaa joustavat säilytysratkaisut. Tavaratila voidaan jakaa kahteen osaan yhdellä käden liikkeellä. Tavaratilan välilevy kantaa yläasennossa 10 kiloa ja keskiasennossa peräti 75 kiloa.  Jaetun tavaratilan alaosaan on mahdollista sijoittaa esimerkiksi lastenrattaat ja muita isokokoisia tavaroita samalla, kun yläosa muodostaa erillisen säilytystilan pienemmille ja kevyemmille tavaroille.

 

Myös tavaratilan avaaminen on tehty mahdollisimman helpoksi kauko-ohjattavan sähkömekanismin avulla.

 

 

TEKNOLOGIA

 

Kolmannen sukupolven X-Trail kuuluu segmenttinsä teknisesti edistyneimpiin autoihin. Siinä on muun muassa uuden sukupolven NissanConnect-navigointi- ja ‑tietoviihdejärjestelmä. Lisäksi autossa on laaja valikoima kuljettajaa avustavia turvallisuusjärjestelmiä (Nissan Safety Shield ‑järjestelmäkokonaisuus).

 

Kuten Nissanilta on lupa odottaa, X-Trailin teknologia on aidosti käytännöllistä ja helpottaa kuljettajien ja matkustajien päivittäistä elämää.

 

Uusi NissanConnect on erinomainen esimerkki Nissanin teknisestä innovaatiokyvystä. Järjestelmä voidaan nyt yhdistää kuljettajan älypuhelimeen. Laajan musiikki-, viihde- ja matkailusovellusten valikoiman sekä 7-tuumaisen värikosketusnäytön ansiosta uusi NissanConnect on kuin luotu uuteen X-Trailiin.

 

Uuden sukupolven satelliittinavigointijärjestelmään on integroitu Google®-palvelu, jonka kautta näkyviin saadaan runsaasti hyödyllistä tietoa, kuten sääennusteita sekä huoltoasemien, ravintoloiden, hotellien ja muiden POI-kohteiden (Point of Interest) sijainteja. Suosittu Send-To-Car-toiminto mahdollistaa reitin suunnittelun etukäteen kotona ja reittiohjeiden lähettämisen autoon yhdellä napinpainalluksella. Järjestelmän ominaisuuksiin kuuluvat myös äänen Bluetooth-suoratoisto, matkapuhelinintegrointi sekä Aux-in- ja USB-liittimet.

 

Kuljettajalla on käytössään myös yksi kaikkien aikojen edistyksellisimmistä mittarinäytöistä: 5-tuumaisessa TFT-monitorissa voidaan esittää vuorotellen 12 graafista näyttöä, joilla näytettävät tiedot koskevat mm. keskinopeuksia ja hetkellisiä nopeuksia, navigointiohjeita, toistettavaa musiikkia, liikennemerkkien havainnointia, taloudelliseen ajamiseen liittyviä neuvoja tai nelivedon voimanjakoasetuksia.

 

Around View Monitor ‑kamerajärjestelmä älykkäällä pysäköintiavustimella

Nissanin kiitelty Around View Monitor ‑kamerajärjestelmä on suunniteltu muun muassa helpottamaan tasku- ja ruutupysäköintiä.

 

Nissanin älykäs pysäköintiavustin mittaa vapaan pysäköintipaikan koon ja pysäköi auton automaattisesti. Kuljettajan tarvitsee vain valita vaihde ja painaa kaasu- ja jarrupolkimia järjestelmän ohjeiden mukaan. Pysäköintiavustin voi toimia kuljettajan apuna myös ruutupysäköinnissä AVM-järjestelmän lintuperspektiivinäkymän ansiosta.

 

LED-ajovalot

Kaikissa X-Trail-malleissa on vakiovarusteena LED-huomiovalot. Korkeamman varustelutason autoissa on myös LED-ajovalot, joiden valo on ksenonpolttimoita valkeampi ja kirkkaampi sekä energiankulutus puolta pienempi.

 

Nissan Safety Shield

Nissan Safety Shield on järjestelmäkokonaisuus, jonka tarkoituksena on parantaa ajoturvallisuutta Nissanin sataprosenttisen turvalliseen tieliikenteeseen tähtäävän vision mukaisesti. Tämä visio ilmenee myös yhtiön sitoutumisessa kaupallisesti kannattavien itseohjautuvien autojen tuotannon käynnistämiseen vuoteen 2020 mennessä.

 

Uuden X-Trailin Safety Shield -järjestelmäpaketti kuuluu segmentin teknisesti edistyneimpiin ja kattavimpiin. Safety Shieldiin integroidut täysin automaattiset järjestelmät takaavat yhdessä korkean turvallisuustason.

 

Uudessa X-Trailissa on seuraavat turvajärjestelmät:

 

Peräänajovaroitin automaattisella hätäjarrutustoiminnolla

Tämä toiminto hyödyntää integroitua tutkajärjestelmää, joka tarkkailee tietä auton edessä. Se avustaa kuljettajaa kolmella eri tavalla: Ensimmäisessä vaiheessa järjestelmä varoittaa kuljettajaa äänimerkillä, jos turvaväli edellä ajavaan ajoneuvoon on lyhenemässä. Jos kuljettaja ei reagoi äänimerkkeihin, järjestelmä jarruttaa kevyesti. Jos väli edellä ajavaan ajoneuvoon pienenee edelleen, järjestelmä jarruttaa lopulta voimakkaammin.

 

Kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä

Viidesosa liikenneonnettomuuksista aiheutuu kuljettajan väsymyksestä. Tästä syystä X-Trailin kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä on tärkeä lisä auton turvallisuusvarusteluun. Järjestelmä ”opettelee” ensin kuljettajan ajotavan ja tarkkailee sitten ohjausliikkeitä. Jos kuljettajan ajotapa muuttuu jossakin vaiheessa epävakaaksi, järjestelmä näyttää monitoiminäytöllä varoituksen, joka muistuttaa kuljettajaa tauon tarpeesta.

 

Liikennemerkkien havainnointijärjestelmä

Tämä älykäs järjestelmä toimii ylimääräisenä silmäparina, joka tunnistaa nopeusrajoitusmerkit ja näyttää niiden tiedot kuljettajalle. Nopeusrajoitusmerkit lukee automaattisesti auton keulaan asennettu kamera, joka on ohjelmoitu toimimaan kaikkialla Euroopassa paikallisten liikennemerkkien tyypistä riippumatta. Järjestelmään on jopa ohjelmoitu tieto siitä, että joissakin maissa sovelletaan sateisella säällä normaalia alhaisempaa nopeusrajoitusta. Tällaisissa tapauksissa järjestelmä näyttää kuljettajalle sekä kuivan että sateisen sään nopeusrajoitukset.

 

Kaistavahti

Kaistavahtitoiminto tunnistaa kaistamerkinnät huipputason tietokoneohjelmoinnin ansiosta ja varoittaa kuljettajaa, jos suuntavilkkua ei ole kytketty päälle ja auto on ajautumassa pois ajokaistalta.

 

Kuolleen kulman varoitusjärjestelmä

X-Trailin kuolleen kulman varoitusjärjestelmä hyödyntää Around View Monitor ‑kamerajärjestelmää ja havaitsee mahdolliset kuolleessa kulmassa olevat ajoneuvot auton molemmilla puolilla, jolloin sivupeiliin sijoitettu varoitusvalo syttyy. Jos kuljettaja on kytkenyt suuntavilkun kaistanvaihdon merkiksi ja järjestelmä havaitsee ajoneuvon kuolleessa kulmassa, alkaa varoitusvalo vilkkua ja samalla kuuluu varoitusääni.

 

Liikkuvien kohteiden tunnistusjärjestelmä

X-Trailin liikkuvien kohteiden tunnistusjärjestelmä parantaa pysäköintiturvallisuutta yhdistämällä auton etu- ja takapysäköintitutkista saadut tiedot Around View Monitor ‑kamerajärjestelmän lintuperspektiivinäkymään.

 

Jos järjestelmän neljän kameran valvomalla alueella havaitaan liikkuva kohde, järjestelmä varoittaa kuljettajaa äänimerkillä ja korostaa vastaavan alueen näyttökuvassa. Takaluukkuun asennetun ja kalansilmälinssillä varustetun AVM-takakameran näkökenttä on yli 180 astetta, mikä antaa vertaansa vailla olevan näkymän auton takaa. Kameran kuvat näkyvät NissanConnect-järjestelmän 7-tuumaisella näytöllä.

 

Automaattinen ajovalojen säätöjärjestelmä

Tämä järjestelmä hyödyntää korkean resoluution kameraa ja erityisesti suunniteltua ohjelmistoa ja kytkee kaukovalot automaattisesti päälle tai pois havaitessaan muita ajoneuvoja.

 

 

ALUSTA

 

ALL MODE 4x4-i

Edellisen sukupolven mallin tavoin nykyinen X-Trail edustaa luokkansa johtavaa teknologiaa, joten sen varusteluun kuuluu Nissanin edistynyt elektroninen ALL MODE 4x4i -nelivetojärjestelmä. Järjestelmä mahdollistaa etuvedon, automaattisen nelivedon tai lukitun nelivedon valitsemisen keskikonsolissa sijaitsevalla kiertokytkimellä.

 

Oletusarvoisesti käytössä on Auto-tila: kun ajonopeus on korkeintaan 80 km/h, järjestelmä tarkkailee jatkuvasti kaasuläpän asentoa ja moottorin kierrosnopeutta sekä vääntömomenttia pyörien luiston ennakoimiseksi. Järjestelmä jakaa voimaa etu- ja taka-akseleille tarpeen mukaan.

 

Suuremmilla ajonopeuksilla järjestelmä reagoi pyörien luistoon välittämällä taka-akselille riittävästi voimaa, jotta pito saadaan takaisin. Lukittua, pysyvästi kytkettyä nelivetoa voidaan käyttää alhaisilla ajonopeuksilla haastavissa olosuhteissa.

 

Nissanin alustanhallintateknologia

X-Trailissa on myös neljä elektronista huippujärjestelmää, joiden tarkoituksena on tehdä ajamisesta vieläkin mukavampaa ja turvallisempaa.

 

Aktiivinen korinvakautusjärjestelmä tarkkailee korin vakauteen mahdollisesti vaikuttavia tienpinnan epätasaisuuksia ja säätää iskunvaimennusta niiden vaikutuksen kompensoimiseksi. Aktiivinen moottorijarrutus hyödyntää Xtronic-vaihteistoa ja käyttää moottorijarrutusta kaarteissa ja pysähdyttäessä. Tämä parantaa jarrutuksen hallintaa ja jarrutustuntumaa sekä vähentää jarrupolkimen painamisen tarvetta.

 

Aktiivinen ajolinjan korjausjärjestelmä tarkkailee ajonopeutta, ohjauskulmaa, kaasuläpän asentoa ja jarrutusvoimaa autoon asennettujen anturien avulla. Järjestelmä jarruttaa tarpeen mukaan pyöriä erikseen aliohjautumisen torjumiseksi ja turvallisemman ajolinjan löytämiseksi kaarteissa. Se on erityisen käytännöllinen liukkailla ja märillä teillä ajettaessa.

 

X-Trailissa on myös mäkilähtöavustin, joka havaitsee X-Trailin ESP-järjestelmän avulla, milloin auto on lähdössä liikkeelle ylämäessä. Se jarruttaa kaikkia neljää pyörää kaasupolkimen painamiseen saakka tai kahden sekunnin ajan. Kuljettaja saa tiedon mäkilähtöavustimen aktivoitumisesta monitoiminäytöllä näkyvän erityisen merkkivalon kautta.

 

 

TURVALLISUUS

 

Lokakuussa 2014 X-Trail sai puolueettoman Euro NCAP -testiorganisaation turvallisuustestissä täydet pisteet eli viisi tähteä.

 

Etutörmäystestissä X-Trailin matkustamo pysyi vakaana. Törmäysnukketestit vahvistivat, että suojaukset sekä kuljettajan ja että muiden matkustajien polville ja reisiluille ovat kunnossa. X-Trail sai täydet pisteet kuljettajanuken kanssa toteutetussa sivutörmäystestissä, ja kuljettajan koko keho pystyttiin suojaamaan myös vaativammassa pylvästestissä.

 

X-Trail pärjäsi erinomaisesti myös lapsiturvallisuuden testauksessa. X-Trail sai parhaimmat mahdolliset pisteet 18 kuukauden ikäistä lasta havainnoillistavan törmäysnuken suojauksesta Sivutörmäyksessä molemmat testinuket pysyivät turvaistuintensa suojassa, jolloin pään osumariski auton sisäosiin on vähäinen.

 

Myös jalankulkijatestissä X-Trailin puskurin arvioitiin suojaavan jalankulkijan jalkoja hyvin, ja mallin tulokset olivat hyvät kaikkien testikohteiden osalta.

 

 

VOIMANSIIRTO

 

X-Trailin voimansiirto on toinen erinomainen esimerkki siitä, kuinka Nissan on pystynyt parantamaan ajoelämystä hyödyntämällä teknologiaa innovatiivisella tavalla. Moottorivaihtoehtoina on 130 hv:n dCi-turbodiesel ja äskettäin lanseerattu turboahdettu 1.6 DIG-T -bensiinimoottori, joka tuottaa tehoa 163 hv.

 

1.5 dCi (130 hv)

Nissanin pienempiin moottoreihin tähtäävän periaatteen mukaisesti uusi 1,6-litrainen moottori vääntää yhtä voimakkaasti (320 Nm) kuin aikaisempi kaksilitrainen dCi, mutta on huomattavasti taloudellisempi ja vähäpäästöisempi. Tehoa heikentävää kitkaa vähentämällä on saavutettu isommalle voimanlähteelle ominainen suorituskyky kompaktin moottorin kulutuksella ja päästöillä.

 

dCi 130 -moottorilla varustettu X-Trail kiihtyy paikaltaan 100 kilometriin tunnissa vain 10,5 sekunnissa (etuvetomalli käsivaihteistolla), ja sen huippunopeus on 188 km/h. Useimmille kuljettajille huomattavasti tärkeämpi tekijä on kuitenkin dCi 130 -moottorin laaja vääntöalue, joka on vähintään yhtä vaikuttava. 320 Nm:n huippuvääntö on käytettävissä jo 1750 kierroksella minuutissa, joten X-Trailin kiihtyvyys on erinomainen koko kierrosalueella.

 

Yhdessä allianssikumppani Renaultin kanssa kehitetty 130 hv:n voimanlähde on yksi segmentin edistyneimmistä dieselmoottoreista. 1.6 dCi:ssä on hyödynnetty useita teknisiä innovaatioita, jotka on ideoitu polttoaineenkulutuksen optimointia ja CO2-päästöjen vähentämistä silmällä pitäen.

 

Moottorin moniin innovatiivisiin ominaisuuksiin kuuluu kylmäkiertoa hyödyntävä, matalapaineinen pakokaasun takaisinkierrätysjärjestelmä, joka kierrättää osan pakokaasuista jäähdytettynä takaisin moottoriin typpioksidi- ja CO2-päästöjen pienentämiseksi. Myös moottorin lämmönhallinta on optimoitu, joten se saavuttaa toimintalämpötilan huomattavasti nopeammin. Tämä puolestaan vähentää kitkahäviöitä kylmäkäynnistyksen yhteydessä ja parantaa polttoainetaloudellisuutta.

 

 

1.6 DIG-T (163 hv)

X-Trailin uusi 1,6-litrainen ja nelisylinterinen turbobensiinimoottori yhdistää dynaamisen suorituskyvyn alhaisiin CO2-päästöihin ja poikkeukselliseen taloudellisuuteen. DIG-T 163 -moottori on jo ennestään tuttu Qashqai-mallistosta, jossa se on osoittautunut suosituksi vaihtoehdoksi.

 

Huippumodernia turboteknologiaa hyödyntävä uusi moottori tuottaa 163 hv:n huipputehon kierrosnopeudella 5600 r/min ja vääntää enimmillään 240 Nm kierrosalueella 2000-4000 r/min. Moottori on saatavissa vain etuvetoisiin X-Trail-malleihin ja kuusivaihteiseen manuaalivaihteistoon yhdistettynä. Vaikuttavat luvut osoittavat, että Nissanin johdonmukainen pyrkimys moottorien pienentämiseen suorituskyvystä tinkimättä tuottaa hedelmää – terävä kiihtyvyys ja vääntö laajalla kierrosalueella eivät edellytä suurta kuutiotilavuutta.

 

Stop/Start-järjestelmällä varustettu uusi DIG-T 163 -moottori on herkästi reagoiva ja hienostunut.

 

CO2-päästöt kurissa

X-Trailin molemmat moottorivaihtoehdot ovat paljon vähäpäästöisempiä kuin aikaisemman mallin vastaavat moottorit. Käsivaihteistolla varustetun etuvetomallin CO2-päästöt ovat vain 129 g/km ja Xtronic-automaattivaihteistolla varustetun mallin 135 g/km.  Nissan ALL MODE 4x4-i -järjestelmällä varustetun nelivetomallin päästöt ovat 139 g/km - peräti 18 prosenttia vähemmän kuin aikaisemmassa mallissa.

 

Näiden vaikuttavien lukujen saavuttamiseksi Nissanin insinöörit tekivät paljon muutakin kuin paransivat moottorin taloudellisuutta ja suorituskykyä. 90 kiloa kevyemmän painon ja optimoidun aerodynamiikan ansiosta X-Trail on entistäkin taloudellisempi auto. Aikaisempaa mallia suurempi koko on kompensoitu useiden uusien ominaisuuksien avulla. Esimerkiksi takaluukku on valmistettu pääosin muovista, joten se on 7 kg kevyempi kuin edellisessä versiossa. Myös uudet aerodynaamisesti muotoillut ovipeilit, pakoputken päällä oleva alaspoileri sekä erityisesti suunniteltu takapaneeli vaikuttavat osaltaan siihen, että uusi X-Trail kuluttaa polttoainetta vähemmän kuin aikaisemmin.

 

Huippumodernit vaihteistovaihtoehdot

X-Trailissa on kaksi vaihteistovaihtoehtoa, kuusinopeuksinen käsivaihteisto ja Xtronic-automaatti (saatavissa vain dCi 130 -etuvetoversioihin).

 

X-Trailin Xtronic-vaihteisto on suunniteltu tasaista ja luontevaa ajotuntumaa silmällä pitäen. Tavanomaisista CVT-vaihteistoista poiketen se jäljittelee voimakkaissa kiihdytyksissä perinteisten, ”kiinteävälityksisten” automaattivaihteistojen toimintaa, jossa vaihteenvaihdot tapahtuvat portaittain. Rauhallisemmassa ajossa välityksiä säädetään huomaamattomasti todella pehmeän ja tasaisen ajotuntuman aikaansaamiseksi. Tämä tarkoittaa, että uusi Xtronic tarjoaa niin CVT-vaihteiston kuin perinteisenkin automaatin parhaat puolet – saumattoman ajotuntuman ja välitöntä suorituskykyä kiihdytystilanteissa.

 

 

VARUSTELU

 

X-Trailin vakiovarustelu on luokkansa parhaimmistoa. Varustelutasoina ovat tutut Visia, Acenta ja Tekna.

 

Kaikissa tasoissa on vakiovarusteena ilmastointi, kevytmetallivanteet, kuusi turvatyynyä, LED-huomiovalot, viisituumainen monitoiminäyttö, Bluetooth-järjestelmä mikrofonilla, vakionopeudensäädin ja ylinopeusvaroitin. Kaikkien mallien vakiovarusteluun kuuluvat myös mäkilähtöavustin, liukuvat ja kallistettavat takaistuimet ja jaettava tavaratila.

 

Korkeimman varustelutason Tekna-mallien kattava teknologiavarustelu vahvistaa Nissanin asemaa crossover-segmentin markkinajohtajana. Tekna-tason varusteita ovat muun muassa LED-ajovalot, istuimien nahkaverhoilu, sähköisesti säädettävä kuljettajan istuin, etu- ja takapysäköintitutkat ja 19-tuumaiset kevytmetallivanteet. Lisäksi Tekna-varusteluun kuuluvat älyavain ja moottorin käynnistyspainike, automaattinen hätäjarrutustoiminto, kaistavahti, automaattinen ajovalojen säätöjärjestelmä ja liikennemerkkien havainnointijärjestelmä.

 

###

 

Nissan Euroopassa

Nissan on yksi merkittävimmistä aasialaisista autonvalmistajista Euroopassa, ja sen palveluksessa on yli 17 600 työntekijää suunnittelu-, tutkimus- ja tuotekehitystoiminnoissa, tuotannossa, logistiikassa sekä myynnissä ja markkinoinnissa. Nissanin tehtailla Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Venäjällä valmistettiin viime tilikaudella yli 675 000 autoa; palkittuja crossover-malleja, pikkuautoja, katumaastureita, hyötyajoneuvoja sekä täyssähköautoja. Nissan LEAF on maailman suosituin täyssähköauto, jonka käyttäjistä 96 prosenttia on valmiita suosittelemaan autoa myös ystävilleen. Euroopan tuotevalikoimassa on tällä hetkellä 23 erilaista ja innovatiivista mallia Nissan- ja Datsun-tuotemerkeillä.

 

Nissan Nordic Europe Oy on Nissanin maahantuonti- ja markkinointiyritys, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa sekä Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Yrityksellä on noin 185 työntekijää, ja sen pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. 
www.newsroom.nissan-europe.com/fi, www.nissan.fi

Seuraa meitä: www.facebook.com/NissanSuomi, twitter.com/NissanSuomi


 

 

 

Julkaisija: Nissan