Nissanin TeRRA-konsepti -  ei päästöjä, ei rajoja

 

  • Nissanin kehittämään polttokennotekniikkaan perustuvassa tulevaisuuden SUV-mallissa on elektronisesti ohjattu AWD-nelivetojärjestelmä, joka on toteutettu kolmen moottorin avulla.
  • Sporttinen, mutta ekologisuutta viestivä ilme henkii "modernia kovuutta", joka on elementissään niin maastossa kuin kaupungin kaduilla.
  • Ainutlaatuinen istuinjärjestely ja materiaalien rohkea yhdistely ovat uutta SUV-maailmassa.
  • Kannettava "mittaristo" luo saumattoman digitaalisen kokemuksen.

Pariisin autonäyttelyssä 27. syyskuuta julkistettavassa TeRRA-konseptissa yhdistyvät kaksi Nissanin vahvuutta: SUV-mallit ja sähköautot. Tuloksena on päästötön auto, joka on kotonaan niin maastossa kuin suurkaupungin kaduilla. TeRRA vie kestävän autoilun uudelle tasolle innovatiivisen polttokennoteknologian, nelivedon sekä urheilullisen, kompaktiin kokoon nähden vaikuttavan olemuksensa ansiosta.

 

TeRRA-konseptin - "alkuperäisen ja ainoan päästöttömän katumaasturin" - taustalla on Nissanin SUV- ja crossover-mallien kuten Qashqain menestys. Lisäksi konsepti osoittaa, että yhtiön päästöttömän teknologian osaaminen ulottuu myös polttokennoihin.

 

 

Tiukka ulkonäkö, kodikkaat sisätilat

"Haasteenamme oli viedä Nissanin SUV- ja crossover-mallien vahvuudet päästöttömän liikenteen aikakaudelle. Polttokennot ovat uusin aluevaltauksemme päästöttömän teknologian saralla", kertoo Nissanin tuotestrategiasta ja tuotesuunnittelusta vastaava varapääjohtaja Francois Bancon. "Tarkoituksena ei ollut luoda järeän luokan maastoautoa, vaan aivan uudenlainen katumaasturi. Ainutlaatuinen viisto istuinjärjestely tarjoaa kiehtovan ajoelämyksen, koska kuljettaja tuntee itsensä aina tilanteen herraksi poikkeuksellisen hyvän näkyvyyden ansiosta."

 

 "Saimme inspiraatiomme nuorekkaiden pohjoismaalaisten elämäntyylistä", kertoo Nissanin luova johtaja, Senior Vice President Shiro Nakamura. "Oivalsimme, että heidän toiveenaan on päästä kaikkialle ympäristön kannalta kestävällä tavalla."

 

Taulutietokone mittaristona ja älyavaimena

TeRRA-konseptin "mittaristo" on jotakin ennennäkemätöntä: taulutietokone, joka toimii samalla älyavaimena. Kuljettaja telakoi laitteen kojelautaan autoon noustessaan ja irrottaa sen poistuessaan. Telakoidun laitteen päänäytössä näkyvät esimerkiksi nopeuteen ja suorituskykyyn liittyvät keskeiset ajotiedot, ja viihde-, viestintä- ja navigointinäyttöihin siirtyminen käy tarvittaessa helposti. Auton ulkopuolella laite toimii tavanomaisen taulutietokoneen tavoin ja on lisäksi jatkuvassa yhteydessä autoon.

 

Esteetöntä näkyvyyttä

Kuljettaja istuu TeRRA-konseptissa hyvin edessä ja melkein keskellä. Ainutlaatuisen viiston istuinjärjestelyn ansiosta takapenkin matkustajat näkevät etuistuimilla istuvien olkapäiden yli. Istuimien kuusikulmainen muotoiluteema toistuu auton muotoilun eri piirteissä. Kun matkustajien kolme istuinta taitetaan alas, saadaan täysin tasainen kuljetustaso, joka mahdollistaa esimerkiksi polkupyörän tai kajakin helpon kuljettamisen. Matkustamon lattiapinta on aivan tasainen, koska konseptin voimansiirtojärjestelmä vie poikkeuksellisen vähän tilaa.

 

Päästötöntä nelivetovoimaa

Vaikka TeRRA on muotoilukonsepti, jonka varsinaisena tarkoituksena ei ole esitellä uutta tekniikkaa, polttokennoteknologiaan perustuva nelivetoinen voimalinja on sataprosenttisen toimiva. Autossa on LEAFista tuttu sähkömoottori ja etuvetotekniikka. Kun neliveto on tarpeen, kuvaan astuvat takapyöriin integroidut sähkömoottorit, jotka perustuvat kolmessa PIVO-konseptissa käytettyihin prototyyppeihin. Voiman välittämiseen takapyörille ei tarvita vetoakseleita, joten matkustamon lattia ja auton pohja ovat täysin tasaiset.

 

Konepellin alla on runsaasti tilaa Nissanin omalle vetypolttokennoyksikölle. Litteän ja erittäin kompaktin yksikön tehotiheys on maailman paras, 2,5 kW/l. Kyseessä on Nissanin vuonna 1996 alkunsa saaneen polttokennosarjan viimeisin kehitysaste. Sen hinta on vain kuudesosa edellisestä, vuoden 2005 mallista, koska jalometallien käyttötarve on pystytty supistamaan neljännesosaan aikaisemmasta tasosta.

 

TeRRA on puhdas konsepti. Se kuitenkin osoittaa, että Nissan on valmis polttokennotekniikkaan perustuvien sähköautojen massatuotantoon, kun vedyn saatavuus nykytasosta paranee.

Julkaisija: Nissan