Täysin sähkökäyttöisen Nissan e-NV200:n tuotantomalli ensiesittelyssä Geneven autonäyttelyssä

 

Nissanin toisen täyssähköauton, Nissan e-NV200:n, tuotantomalli saa tänään ensiesittelynsä Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä. Syksyllä myyntiin tulevassa uutuudessa yhdistyvät palkittujen Nissan LEAF-sähköauton ja NV200-pakettiauton parhaat ominaisuudet. e-NV200 on innovatiivinen, käytännöllinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto niin tavaroiden kuin henkilöiden kuljettamiseen.

 

Nissan jatkaa sähköautoalan eturintamalla esittelemällä tänään käynnistyvässä Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä Nissan e-NV200:n, joka tuo pienten pakettiautojen valikoimaan nollapäästöt, erittäin matalat käyttökustannukset ja ennennäkemätöntä viimeistelyä. Nissan on ensimmäinen autonvalmistaja, jolla on valikoimassaan kaksi täysin sähköistä automallia: e-NV200 ja maailman myydyin sähköauto Nissan LEAF.

 

e-NV200 on valmis mullistamaan kevyiden hyötyajoneuvojen markkinat. Siinä yhdistyvät kahden palkitun ajoneuvon Nissan LEAFin (Ekoauto 2014, Vuoden Auto 2011) ja Nissan NV200:n (Vuoden pakettiauto 2010) ominaisuudet. LEAFin tekniikkaan perustuva tehokas ja täysin sähköinen voimansiirto on yhdistetty NV200:n kuormatilavuuteen (luokkansa johtava), minkä ansiosta se soveltuu niin henkilöiden kuin tavaroiden kuljettamiseen ilman ajonaikaisia päästöjä sekä melua.

 

Saatavissa sekä paketti- että henkilöautoversiona

 

Syyskuussa myyntiin tuleva e-NV200 on saatavana joko pakettiautona, viisipaikkaisena henkilöautona eli Combi-versiona tai ylellisenä Evalia-versiona. e-NV200 on suunnattu pääasiassa yrityksille, mutta se sopii erinomaisesti niin yksityiskäyttäjille kuin myös perheille. Tutkimusten mukaan yli puolella tämän luokan pakettiautoista ajetaan päivässä keskimäärin 100 kilometriä. e-NV200:n toimintasäde on 170 km (NEDC-standardin mukaan, New European Driving Cycle). Lisäksi kantavuus ja kuormatilavuus ovat samat kuin NV200:ssa.

 

Akku voidaan ladata yön aikana (3,3 kW/16 A). Jos käytössä oleva virransyöttö on 6,6kW/32 A, latausaika lyhenee neljään tuntiin,. CHAdeMO DC 50 kW -pikalatauspiste puolestaan lataa akun nollasta 80 prosenttiin vain puolessa tunnissa (tai nopeammin, jos akussa on vielä latausvirtaa jäljellä). Eri puolille Eurooppaa on asennettu 1 000 yleistä CHAdeMO-pikalatauspistettä, minkä lisäksi monet yritykset ovat asentaneet varikoilleen tai toimipaikkoihinsa oman pikalatauspisteen.

 

"e-NV200 kohdistetaan täysin eri markkinasegmenttiin kuin maailman myydyin sähköauto Nissan LEAF, ja yhdessä ne pitävät meidät sähköautovallankumouksen eturintamassa. Emme ole pelkästään muuttaneet NV200:aa sähköautoksi, vaan olemme kehittäneet täysin uuden tuotteen. eNV200ei ole pelkästään hyvä sähköpakettiauto vaan hyvä pakettiauto kaikilla mittareilla mitattuna", kertoo Nissanin myynnistä ja markkinoinnista Euroopassa vastaava Senior Vice President Guillaume Cartier.

 

"Taattu ja erittäin tehokas sähköinen voimansiirto tekee e-NV200:sta ihanteellisen hyötyajoneuvolle tyypilliseen ajoon, jossa pysäytykset ja käynnistykset ovat yleisiä. Ajon aikana täysin päästötön ja meluton e-NV200 on miellyttävä niin ympäristölle kuin ihmisille. Väsyttävän, voimansiirrosta tulevan melun ja tärinän puuttuminen sekä portaaton vaihteisto tuovat merkittäviä etuja raskasta jakelutyötä tekeville ja taksinkuljettajille. Liikennöitsijät taas ovat tyytyväisiä mataliin käyttökustannuksiin", kertoo Nissanin sähköautoista Euroopassa vastaava johtaja Jean-Pierre Diernaz.

 

"Uskomme, että e-NV200 tulee mullistamaan kevyiden pakettiautojen ja taksikaluston valmistuksen sekä vaikuttamaan kaupunkien ydinkeskustojen ympäristöön", Diernaz lisää.

 

Esituotantoautot suurten yritysten testikäytössä

 

e-NV200 on käynyt läpi kokonaisvaltaisen kehittämisohjelman. Voimansiirtoa on muutettu monilta osin, minkä lisäksi muutoksia on tehty ajoneuvon rakenteeseen kuitenkaan NV200:n kuormatilavuudesta tinkimättä. Pakettiautoversion kuormatilavuus on edelleen 4,2 m3, ja siihen mahtuu kaksi EUR-standardilavaa. Molemmilla puolilla olevat liukuovet ja leveälle avautuvat takaovet helpottavat lastausta ja purkua.

 

Japanissa ja Euroopassa toteutettiin kattava, todelliseen käyttöön perustuva testiohjelma, jossa esituotantoautoja annettiin kansainvälisesti tunnettujen yritysten, kuten FedExin, Coca-Colan, DHL:n, IKEAn, British Gasin,  ja Japanin postilaitoksen käyttöön. Ennen sarjatuotannon aloittamista Nissanin suurimmassa hyötyajoneuvojen tuotantolaitoksessa Barcelonassa Espanjassa, e-NV200:aa on hienosäädetty kuljettajilta ja kalustovastaavilta saadun palautteen perusteella.

 

 

Nissan e-NV200 yksityiskohtaisesti

 

e-NV200 sisältää tärkeitä elementtejä kahdesta olemassaolevasta ajoneuvosta, mutta yli 30 prosenttia sen osista on täysin uusia. e-NV200:ssa on muun muassa NV200:een verrattuna uusi ulkonäkö, uudenlainen alusta, uusi akkuyksikkö, tehokkaampi regeneratiivinen jarrujärjestelmä sekä muita muutoksia, joiden ansiosta se soveltuu erinomaisesti henkilöiden ja tavaroiden kuljettamiseen kaupungeissa.

 

Huomattavin visuaalinen ero e-NV200:n ja perinteisen NV200:n välillä on uusi LEAFista tuttu keula. Keskellä olevat lastausovet ja ainutlaatuiset siniset LED-ajovalot antavat autolle modernin ulkomuodon ja erottavat sen polttomoottoriversiosta.

 

Siniset nuolentapaiset parkkivalot ovat asennettu uusiin puolikuunmuotoisiin jäänsinisiin ajovaloihin. Kaikkien versioiden takavaloissa sekä henkilöautomallien etuvaloissa käytetään LED-polttimoita. Sininen väritys näkyy myös e-NV200:n mallimerkinnöissä.

 

Uutuuden sisällä on digitaalinen kojelauta ja vaihteenvalitsin, joka tuntuu enemmän tavanomaiselta automaattivaihteistolta kuin LEAFin tietokonetyyppinen "joystick". Tämä helpottaa säännöllisesti ajavia kuljettajia sopeutumaan nopeasti e-NV200-sähköautoon.

 

Selkeässä digitaalinäytössä näkyvät ajoneuvon nopeus, lataustila ja jäljellä oleva toimintamatka, sekä moottorin teho. Muut aika-, etäisyys- ja nopeustiedot näkyvät kojelaudan monitoiminäytössä.

 

Mekaanisesti e-NV200 muistuttaa paljon Nissan LEAFia, ja siinä on käytetty maailman myydyimmän sähköauton MacPherson-erillisjousitusta. LEAFista ovat peräisin myös voimansiirto sekä äskettäin esitelty toisen sukupolven 80kW AC -synkronimoottori, johon on nyt yhdistetty akkulatausyksikkö ja vaihtosuuntaaja yhdeksi kompaktiksi omavaraiseksi yksiköksi.

 

Uusi litiumioniakku mahtuu nyt e-NV200:n lattian alle kuormatilavuudesta tinkimättä. Nissanin Sunderlandin tuotantolaitoksessa valmistetussa ja Barcelonassa kootussa akkuyksikössä on yhtä monta moduulia (48) ja sama 24 kWh:n kapasiteetti kuin LEAFissa, mutta se on pakattu eri tavalla. Akkuyksikkö on asennettu tavaratilan lattian alle vahvistettuun tilaan, jossa se on suojassa mahdollisilta iskuilta. NV200:aan verrattuna akkujen sijoitus parantaa ajoneuvon kiertojäykkyyttä 20 prosenttia ja sivujäykkyyttä 35 prosenttia.

 

Matalan painopisteen ansiosta e-NV200:n ajo-ominaisuudet ja ohjattavuus ovat poikkeukselliset jopa NV200:aan verrattuna. Sähköautoille tyypillisen välittömän väännön ansiosta akkukäyttöinen auto kiihtyy nollasta 100 km/h nopeammin kuin  1.5 dCi-moottorilla varustettu NV200. Virallinen luku julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

 

LEAFin voimansiirtoon verrattuna uutta on myös tehokas regeneratiivinen jarrujärjestelmä, joka soveltuu paremmin e-NV200:n todennäköiseen käyttötapaan. Siitä on etua ajoneuvolle tyypillisessä kaupunkiajossa, jossa pysäytykset ja käynnistykset ovat yleisiä. Vakiovarusteisiin kuuluva HSA-mäkilähtöavustin pitää jarrut kytkettyinä vielä kaksi sekuntia jarrupolkimen vapauttamisen jälkeen.

 

###

 

Nissan Euroopassa

Nissan on yksi merkittävimmistä aasialaisista autonvalmistajista Euroopassa, ja sen palveluksessa on yli 14 500 työntekijää suunnittelutehtävissä, tutkimuksessa ja kehityksessä, valmistuksessa ja logistiikassa sekä myynnissä ja markkinoinnissa. Nissanin tehtailla Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Venäjällä valmistettiin viime vuonna yli 635 000 autoa;  mm. kompakteja tila-autoja, palkittuja crossover-malleja, katumaastureita, hyötyajoneuvoja sekä Nissan LEAFeja, joka on maailman suosituin täyssähköauto. Nissan LEAFin käyttäjistä 97 prosenttia on tyytyväisiä autoonsa, ja 95 prosenttia on valmiita suosittelemaan autoa myös ystävilleen.  Euroopan tuotevalikoimassa on tällä hetkellä  24 erilaista ja innovatiivista mallia, ja  Nissanin tavoitteena on olla tulevaisuudessa Euroopan johtava aasialainen autonvalmistaja.

 

Nissan Nordic Europe Oy on Nissanin maahantuonti- ja markkinointiyritys, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa sekä Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Yrityksellä on noin 181 työntekijää, ja sen pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. www.newsroom.nissan-europe.com/fi

 

Seuraa meitä: www.facebook.com/NissanSuomi, twitter.com/NissanSuomi

Julkaisija: Nissan