RENAULT-NISSAN-ALLIANSSILLA ENNÄTYKSELLISET 3,8 MILJARDIN EURON SYNERGIAEDUT VUONNA 2014

10.07.2015

  • Suurimmat edut saavutettiin hankinnoissa, suunnittelussa ja valmistuksessa
  • Common Module Family (CMF) -arkkitehtuuri edistää synergioita kaikilla tärkeimmillä osa-alueilla
  • Allianssikumppanien keskeisten toimintojen yhdistyminen viime vuonna vahvistaa synergioita entisestään
  • Lisäetuja saatiin myös myynnistä, markkinoinnista ja muista toiminnoista

Renault-Nissan-allianssi on ilmoittanut saavuttaneensa vuoden 2014 aikana 3,80 miljardin euron synergiaedut, mikä tarkoittaa merkittävää kasvua edellisen vuoden 2,87 miljardin euron tasosta. Suurimmat synergiaedut saavutettiin hankinnoissa, suunnittelussa ja valmistuksessa. Ensimmäisten Common Module Family (CMF) -autojen lanseeraus sekä allianssikumppanien neljän keskeisen yksikön äskettäinen yhdistyminen vahvistivat synergioita kaikilla kolmella osa-alueella. 

 

Synergiaedut saavutettiin kuluja vähentämällä ja karsimalla sekä tuottoa kasvattamalla. Allianssi huomioi vuosittaisissa laskelmissaan vain uudet synergiat, ei kumulatiivisia synergioita. Saavutettujen synergioiden kirjaaminen auttaa Renaultia ja Nissania arvioimaan onnistumistaan suoritustavoitteiden saavuttamisessa. Vieläkin tärkeämpää on, että saavutettujen nettosäästöjen ja lisätuottojen ansiosta molempien valmistajien autot antavat asiakkaille kautta maailman entistäkin enemmän lisäarvoa.

 

"Common Module Family -järjestelmämme edistää synergioita kaikilla tärkeimmillä osa-alueilla hankinnoista autojen suunnitteluun ja moottoreihin", toteaa Renault-Nissan-allianssin pääjohtaja Carlos Ghosn. "Renaultin ja Nissanin neljän keskeisen toiminnon - suunnittelun, tuotannon, suunnittelun ja toimitusketjun hallinnan, hankintojen sekä henkilöstöasioiden - yhdistäminen vahvistaa samalla synergioitamme entisestään."

 

Renault ja Nissan yhdistivät nämä neljä toimintoa 1.4.2014. Renault ja Nissan pysyvät erillisinä yhtiöinä, mutta jokaista yhdistettyä toimintoa johtaa yhteinen varapääjohtaja allianssin puolesta. Toimintojen yhdistymisen ansiosta Renault-Nissan-allianssi uskoo ylittävänsä vuodeksi 2016 asetetun vuosittaisten synergiaetujen tavoitteen, joka on 4,3 miljardia euroa - peräti 1,5 miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2009.

 

Common Module Family (CMF)

 

Common Module Family on Renault-Nissan-allianssin ainutlaatuinen modulaaristen autoarkkitehtuurien järjestelmä, joka tuottaa allianssikumppaneille jatkuvasti enemmän synergiaetuja (saat CMF-infografiikan näkyviin napsauttamalla tästä).

 

CMF:n ansiosta Renault ja Nissan voivat valmistaa laajemman valikoiman autoja suppeammalla osavalikoimalla ja parantaa samalla valinnanvaraa ja laatua. Pienten autojen pohjana käytetään CMF-A-arkkitehtuuria, keskikokoiset autot rakennetaan CMF-B-alustalle ja suurimmat autot perustuvat CMF-C/D-arkkitehtuuriin.

 

Nissan lanseerasi täysin uuden version suositusta Qashqai-crossoverista Euroopassa viime vuoden helmikuussa. CMF-C/D-alustalle rakennettu uusi Qashqai on Nissanin kolmas CMF-malli. Nissanin ensimmäiset CMF-autot olivat vuonna 2013 Yhdysvalloissa lanseerattu Rogue-SUV ja Kiinassa samana vuonna markkinoille tuotu X-Trail-crossover-katumaasturi. Renault puolestaan lanseerasi ensimmäiset CMF-autonsa, uuden Espacen ja Kadjarin tämän vuoden alkupuolella. Myös nämä autot pohjautuvat CMF-C/D-arkkitehtuuriin.

 

Tänä vuonna Renault lanseeraa Intiassa uuden Kwid-mallin, josta tulee Renault-Nissan-allianssin ensimmäinen CMF-A-arkkitehtuuriin perustuva auto. Kwid valmistetaan allianssikumppanien yhteisessä tuotantolaitoksessa Chennaissa. Ensimmäinen samalle alustalle rakennettu Datsun lanseerataan vuonna 2016.

 

Renault-Nissan-allianssin arvion mukaan vuoteen 2020 mennessä jo 70 prosenttia allianssikumppanien automalleista perustuu CMF-arkkitehtuuriin.

 

Tuotannon synergiat

 

Myös allianssikumppanien autojen valmistaminen samoissa tuotantolaitoksissa edistää tuotannon synergioita merkittävästi. Yhteistyö tiivistyy entisestään, kun Alliance Production Way (APW) -tuotantojärjestelmä otetaan käyttöön kaikissa tuotantolaitoksissa tämän vuoden loppuun mennessä. APW-järjestelmä on tulosta parhaiden käytäntöjen jakamisesta koko organisaation tasolla. Se mahdollistaa tehtaiden kapasiteetin maksimoinnin siten, että niissä on mahdollista valmistaa tarvittaessa sekä Renaultin että Nissanin autoja.

 

Nissan käynnisti jo viime vuonna Rogue-crossoverin tuotannon Renaultin tehtaalla Etelä-Korean Busanissa, jotta odotettua suurempaan kysyntään Yhdysvalloissa pystyttäisiin vastaamaan.

 

AVTOVAZin tehdas Venäjän Togliattissa on Renault-Nissan-allianssin suurin tuotantokeskus, jonka vuosittainen kapasiteetti on miltei miljoona autoa. Tehtaassa valmistetaan Lada-, Renault-, Nissan- ja Datsun-merkkisiä autoja. Renault-Nissan-allianssi on suurin omistaja yhteisyrityksessä, joka omistaa Venäjän suurimman autonvalmistajan AVTOVAZin.

 

Synergiaetuja myös muun muassa myynnistä ja markkinoinnista

 

Renault-Nissan-allianssi on pystynyt hyödyntämään synergioita yhä enemmän myös muissa toiminnoissa, kuten myynnissä ja markkinoinnissa.

 

Allianssin ansiosta Renault ja Nissan voivat esimerkiksi tarjota asiakkaille todella kattavan autovalikoiman kaikkialla maailmassa. Vuonna 2014 Renault-Nissan-allianssi solmi maailmanlaajuisia sopimuksia useiden suurten yritysasiakkaiden, kuten monikansallisen elintarvikeyhtiön Danonen, kanssa.

 

###

 

Nissan Euroopassa

Nissan on yksi merkittävimmistä aasialaisista autonvalmistajista Euroopassa, ja sen palveluksessa on yli 17 600 työntekijää suunnittelu-, tutkimus- ja tuotekehitystoiminnoissa, tuotannossa, logistiikassa sekä myynnissä ja markkinoinnissa. Nissanin tehtailla Isossa-Britanniassa, Espanjassa ja Venäjällä valmistettiin viime tilikaudella yli 675 000 autoa; palkittuja crossover-malleja, pikkuautoja, katumaastureita, hyötyajoneuvoja sekä täyssähköautoja. Nissan LEAF on maailman suosituin täyssähköauto, jonka käyttäjistä 96 prosenttia on valmiita suosittelemaan autoa myös ystävilleen. Euroopan tuotevalikoimassa on tällä hetkellä 23 erilaista ja innovatiivista mallia Nissan- ja Datsun-tuotemerkeillä.

 

Nissan Nordic Europe Oy on Nissanin maahantuonti- ja markkinointiyritys, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa sekä Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Yrityksellä on noin 181 työntekijää, ja sen pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. www.newsroom.nissan-europe.com/fi

 

Seuraa meitä: www.facebook.com/NissanSuomi, twitter.com/NissanSuomi

 

Julkaisija: Nissan